Kortstreket metallfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kortstreket metallfly
Kortstreket metallfly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Plusia putnami
Grote, 1873
Norsk(e) navn: kortstreket metallfly
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Nattfly
Slekt: Plusia
Habitat: våte steder
Utbredelse: Palearktis og Nord-Amerika

Kortstreket metallfly (Plusia putnami) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). I Norge forekommer den på Sørlandet og Østlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 31–35 mm), rødbrunt nattfly. Den ligner mye på slektningen langstreket metallfly (Plusia festucae), men skilles vanligvis greit fra denne på at forvingen er bredere og på at den sølvfargede flekken ved vingespissen er kortere og bredere, den går over minst to åremellomrom, ofte like til vingespissen. Enkelte individer av de to artene kan dog være meget like og man må i slike tilfeller undersøke kjønnsorganene for sikker artsbestemming. Forkroppen (thorax) er gråbrun, rødbrun i en timeglass-formet tegning i midten. Hos denne arten er tverrkjølen av oppstående, hårlignende skjell som man vanligvis finner hos metallfly, ofte mindre tydelig. Forvingen er varmt rustrød, områder ved roten, langs bakkanten og ved vingespissen gulaktige. Vingen har brune årer og fire smale, brune tverrlinjer. Midt i vingen er det to sølvhvite flekker, den innerste størst. Ved vingespissen er den en forholdsvis kort, sølvhvit flekk som minst strekker seg over det tredje og fjerde åremellomrommet, ofte også inn i det første og andre. Bakvingen er lyst gråbrun. Bakkroppen er blekt gulbrun.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever på fuktige steder som fuktige enger og myrer. Larvene utvikler seg på rørkvein-arter (Calamagrostis spp.), kanskje også på andre storvokste gras. De overvintrer sannsynligvis i dette stadiet. De voksne sommerfuglene flyr i juli–august. Bestandene av denne arten svinger sterkt.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Europa og det nordlige Asia like øst til Korea og Japan. Den er også vidt utbredt i Nord-Amerika. I Norge er den nokså vanlig på Sørlandet og på Østlandet nord til Ringebu i Oppland. Den mangler på Vestlandet, der langstreket metallfly er vanlig.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler, kortstreket metallfly: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Plusia putnami på UK moths: [3][død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]