Korskirken (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Korskirken
Ruinparken3.JPG
Posisjon

Korskirken
59°54′25″N 10°46′10″Ø

Korskirken var en liten menighetskirke for den nordlige delen av middelderens Oslo. Ruinene av kirken finnes i Ruinparken i Gamlebyen.

Det finnes ikke sikker kunnskap om når kirken ble bygget. At kirken ikke er nevnt i kildene om kampene i Oslo i 1240 mellom kong Håkon Håkonsson og hertug Skule tyder på at den er yngre. I 1989 ble det funnet en runepinne, datert til første halvdel av 1200-tallet, der navnet Korskirken forekommer, og det peker i retning av at den kan være eldre enn 1240. Da kirken ble bygget har den ligget helt nord i tette byen, for bymessig bebyggelse nord for kirken kom i annen halvdel av 1200-tallet og på 1300-tallet.

Korskirken hadde inngang fra vest, fra kirkegården. I tillegg fantes en inngang direkte til koret fra sørsiden. Ruinen inneholder de nederste delene av sørportalen i koret og man kan se rester av det opprinnelige alterfundamentet. Rundt kirken finnes rester av kirkegårdsmuren.

Området med ruinen var en del av St. Halvards plass inntil 1918, da bystyret vedtok å anlegge Minneparken (åpnet i 1932, også kalt Ruinparken). Arkitekt og arkeolog Gerhard Fischer ledet utgravninger på 1920-tallet, der Korskirken ble avdekket i 1922.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]