Korskirken (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Korskirken (Oslo)
LandNorge
StedOslo kommune
Kart
Kart
Korskirken
59°54′25″N 10°46′10″Ø

Korskirken var en liten menighetskirke for den nordlige delen av middelalderens Oslo. Ruinene av kirken finnes i Minneparken i Gamlebyen, og skal ha kommet for en dag under utgravning av Arups gate i 1922.[1] Området var en del av St. Halvards plass inntil 1918, da bystyret vedtok å anlegge Minneparken (åpnet i 1932, også kalt Ruinparken). Arkitekt og arkeolog Gerhard Fischer ledet utgravninger på 1920-tallet, der Korskirken ble avdekket.

Historie og beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Det finnes ikke sikker kunnskap om når kirken ble bygget. At kirken ikke er nevnt i kildene om kampene i Oslo i 1240 mellom kong Håkon Håkonsson og hertug Skule, tyder på at den er yngre. I 1989 ble det funnet en runepinne, datert til første halvdel av 1200-tallet, der navnet Korskirken forekommer, og det peker i retning av at den kan være eldre enn 1240. Da kirken ble bygget, har den ligget helt nord i byen, for bymessig bebyggelse nord for kirken kom i annen halvdel av 1200-tallet og på 1300-tallet.

Korskirken hadde inngang fra vest, fra kirkegården. I tillegg fantes en inngang direkte til koret fra sørsiden. Ruinen inneholder de nederste delene av sørportalen i koret, og man kan se rester av det opprinnelige alterfundamentet. Rundt kirken finnes rester av kirkegårdsmuren.

Håkon VI Magnusson skal ha blitt gravlagt i Korskirken.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]