Korpilombolo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Korpilombolo
Befolkning529
Areal1,32 km²
LandskapNorrbotten
LenNorrbottens län
KommunePajala kommune

Korpilombolo (finsk: Korpilompolo) er et tettsted i Pajala kommune i Norrbottens län i landskapet Norrbotten i Sverige. I 2010 hadde tettstedet 529 innbyggere.[1]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet har sannsynligvis samisk eller finsk opprinnelse. Det samiske ordet kuorpa betyr «land herjet av skogbrann», og luobbal utviding eller stille parti i en elv. Korpilombolo blir vanligvis oversatt med «ødemarksby ved et lite tjern».

Historie[rediger | rediger kilde]

Området rundt Korpilombolo er et utpreget skogsbygdområde, og fram til 1500-tallet var det ingen fastboende her. Området hadde imidlertid blitt benyttet tidligere, mest av skogssamer. Bønder fra Övertorneå hadde også benyttet området til jakt og som slåttland. Det var rikelig med fisk i sjøene, og skogene ble brukt til jakt og fangst.

Den eldste gården i området nevnes første gangen i 1680. De første husene ble bygd tett, i nærheten av kirken, men bebyggelsen ble mere spredt etter en stor brann som inntraff 1825.

Bortsett fra natur- og gårdsnavn finnes det ikke mye igjen fra tiden da den første bebyggelsen fant sted. Interessen for skogen økte på 1800-tallet på grunn av industrialiseringen, og mange startet med tjærebrenning. Det ble en viktig binæring til landbruket. I 1820 ble det eksportet cirka 2000 tønner tjære derfra.

Tettstedet hadde også felles vanndrevet kvern, Lahen-mylly, med sine naboer i Lahenpää, og den er i stor grad restaurert idag.

Innbyggerantallet nådde sin topp i 1954 med 4058 personer fast bosatt i sognet. Den 3. juni 1870 ble Korpilombolo en egen borgerlig kommune. Etter drøye 100 år ble den slått sammen med Pajala kommune, hvor også flere av stedets servicenæringer er flyttet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sveriges tätorter 2010» (PDF). Statistiska centralbyrån. Arkivert fra originalen (PDF) 16. juni 2011. Besøkt 21. april 2016.