Kornelius (pave)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kornelius
Fødtca. 180
Roma
Dødjuni 253
Civita Vecchia, Italia
BeskjeftigelseKatolsk prest, forfatter Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetRomerriket
DåpsnavnKornelius
Innsatt6. eller 13. mars 251
ForgjengerFabian
EtterfølgerLucius I

Kornelius (født ca. 180, død i juni 253 i Centuricellae) var den 21. pave fra mars 251 til sin død.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Cornelius ble valgt til pave enten den 6. eller 13. mars 251, midt under keiser Decius' forfølgelse av de kristne. Hans utnevnelse ble bestridt av Novatian, som holdt fast på sin oppfatning at ikke en gang biskoper kunne gi absolusjon for graverende synder som mord, ekteskapsbrudd eller apostasi, men at disse delikter skulle fastholdes til dommen på den ytterste dag. Cornelius anså tvert imot at biskoper kunne gi absolusjon fra slike alvorlige synder.

Med støtte fra Cyprianus vant Cornelius' linje, og han ble valgt til pave. Novatianus flyktet fra Roma, men hans tilhengere dannet en sekt som den øvrige kristenhet avviste som kjetteri (novatianerne).

I de skrifter der Cyprianus støtter Cornelius fremkommer at den romerske kirke på denne tiden hadde 155 prester og støttet 1500 enker og fattige.

Etter et to år langt pontifikat, under keiser Trebonianus Gallus' regjering, ble Cornelius landsforvist til Centuricellae (Civita Vecchia), der han døde i juni 253.

En del av Cornelius' relikvier ble ført til Tyskland i middelalderen; hans hode sies å finnes i Kornelimünsterklosteret i Aachen. I Rhinlandet æres han som elskendes skyttshelgen, og var der en av de Vier Marschälle Gottes. Cornelius er også vernehelgen for jordbrukere og buskap.

Cornelius lot oppta relikvier etter Paulus og Peter fra katakombene.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
Fabian
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Lucius I