Hopp til innhold

Korketrekker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Korketrekker. Bilde fra commons

En korketrekker er et redskap som brukes til å trekke korken ut av flasker. I sin enkleste form består den av en metall-heliks, spindelen, festet til et håndtak. Spindelen skrus ned i korken, og når den så trekkes ut følger korken med.

På grunn av den relativt store kraften som ofte er nødvendig for å trekke korken ut av ei flaske, er det utviklet en rekke mekaniske korketrekkere. I all hovedsak utnytter disse mekanismene vektstang-prinsippet for å redusere kraften som skal til for å få ut korken. Korketrekkeren finnes i et utall varianter og design, inklusive gassdrevne, og bidrar til den alminnelige drikkekultur. Det er sjelden i dag at man trenger å knekke flaskehalser for å åpne for innholdet, selv om bruk av sabel til dette fortsatt praktiseres av og til i befalskretser.

Kelnerkniv (Waiter's friend)[rediger | rediger kilde]

I 1883 tok tyskeren Carl F.A. Weinke ut patent på kelnerkniven, som er en liten, enkel mekanisk korketrekker. I restauranter er denne modellen bortimot enerådende. Den er utstyrt med en liten kniv til å fjerne folien på flaskehalsen. Spindelen settes mot midten av korken i en lett hellende vinkel, og skrus inn til den stopper. På denne måten unngår man at spindelen gjennomborer korken slik at små biter av kork faller ned i vinen. Så blir ansatsen for vektstanga satt mot kanten av flaskehalsen, og på grunn av vekstantprinsippet glir korken lett, raskt og mykt ut av flaska når man løfter håndtaket.

På bedre restauranter finnes det spesielt utdannete vinkelnere som har ansvaret for vinkjelleren. Disse har som regel sine egne, spesielle sommelierkniver som i prinsippet er lik kelnerkniven, men langt mer elegante i utførelsen. Haken på baksiden av ansatsen brukes til å åpne flasker med kronekork.

Kelnerkniv. Bilde fra Commons
Sommelierkniv. Bilde fra Commons