Koreansk won

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Koreansk won
Hangul원, 전
Hanja圓, 錢
Revidert romaniseringwon, jeon
McCune-Reischauerwŏn, chŏn

Koreansk won (圓) var en valuta som ble benyttet i Korea mellom 1902 og 1910. En won ble oppdelt i 100 chon (錢).

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Koreansk valutas etymologi

Wŏn er et kognat fra kinesisk yuan og japansk yen. Alle de tre ordene betyr «rund form». En wŏn er delt i 100 chŏn (전; 錢; McCune-Reischauer: chŏn; Revidert romanisering: jeon), som betyr «penger».

Historie[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Koreansk valutas historie

Koreansk won ble benyttet som den koreanske valutaen fra 1902 og erstattet den tidligere yang til kursen 1 won = 5 yang. I 1909 ble Koreas sentralbank (韓國銀行) opprettet i Seoul og begynte å utstede moderne valuta. Won var lik japanske yen og ble erstattet av denne i 1910 da Japans kolonisering av Korea startet. I 1910 ble sentralbanken gitt navnet Bank of Joseon (朝鮮銀行), og begynte i stedet å utstede sedler i Koreanske yen og sen.

Da andre verdenskrig tok slutt i 1945, ble Korea delt i to okkupasjonssoner, henholdsvis sør og nord for den 38. breddegrad. Dermed ble det også benyttet ulike valutaer i de to landene. Med en gang erstattet begge okkupasjonssonene yen med nye koreanske won. I den amerikansk-okkuperte sørsonen ble sørkoreansk won tatt i bruk, mens nordkoreansk won ble tatt i bruk i nord av den sovjetiske okkupasjonsmakten. I sør ble det bare benyttet sedler som til å begynne med sirkulerte sammen med sedler pålydende både japanske og koreanske yen, samt japanske mynter.

Mynter[rediger | rediger kilde]

Mynter ble preget i verdiene ½, 1, 5, 10 og 20 chon, ½, 5, 10 og 20 won. Alle hadde statens navn, Daehan (대한; 大韓), og det koreanske æranavnet, Gwangmu (광무; 光武) og Yunghui (융희;隆熙), mens spesifikasjonene ellers var like de tilsvarende myntene for japansk yen.

Koreanske won - mynter
Verdi Metall
½ chon Bronse
1 chon
5 chon Koppernikkel
10 chon 800‰ sølv
20 chon
½ won
5 won 900‰ gull
10 won
20 won

Sedler[rediger | rediger kilde]

Det ble ikke utstedt sedler i won. Sedler i koreanske yen ble utstedt av Dai Ichi Ginko (First National Bank (of Japan), 株式會社第一銀行).