Kore (skulptur)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Karyatideterrasen» på Erekhtheion, Akropolis i Athen.

Kore (gresk Κόρη – pike/jomfru; flertall korai) betegner en type arkaisk gresk skulptur, hovedsakelig i marmor, opprinnelig malt.

Skulpturenes tema var unge kvinner, påkledt, stående frontalt, vanligvis med beina ikke splittet, men samlet, eller med den ene foten satt noe foran. Armene hang som regel ned ved siden av kroppen, eller en arm bøyd og løftet en votivgave av ulikt slag. Kvinnene er kledd, enten i peplos eller i chiton.

Malt kore, rekonstruksjon utstilt i Glyptoteket i München.

Koreskulpturer var ikke kun frittstående skulpturen, men kunne fungere i greske templer som arkitektonisk element istedenfor søyler, kalt karyatider. De mest kjent er karyatidene på sørsiden av Erekhtheion-tempelet på Akropolis fra den såkalte rike tiden (430-410 f.Kr.). Skulpturgruppen kalles populært for «Jomfruenes terrasse» eller mer prosaisk for «Karyatideterrasen»: hver statue utformet forskjellig fra de andre og konstruert på et slikt vis at den mest slanke delen, nakken, er i stand til å holde oppe taket og fremdeles beholde en grasiøs positur.

Den såkalte Peplos Kore (se illustrasjon til venstre) er datert til årene 530-520 f.Kr. Den ble funnet i Athen og står i dag i Akropolismuseet i Athen. Det har blitt fremmet spekulasjoner om skulpturen fremstiller gudinnen Athene. Det er dog flere teorier til hvem disse skulpturene var ment å representere, og om de avbildet dødelig eller guddommer. En teori på det sistnevnte er at de representerer en opprinnelig khthonisk guddom Kore, senere identisk med Persefone, datter av Demeter og Zevs, hustru av Hades og dronning og gudinne av underverdenen, – og kore således en gudedatter i triaden av modergudinner, en kult eller votivfigurer knyttet til en jomfrugudinne.

Den mannlige motpart til koreskulpturer er kouros (flertall kouroi), og i begge tilfeller er de avbildet med et behersket «arakisk smil», men i motsetningen til korefigurene som alltid er påkledd, er kouroi alltid nakne, unge menn stående frontalt med delt bein, eller det ene noe foran det andre. Korenes klesdrakter var opprinnelig malt i sterke farger, stundom i komplekse mønstre, og de hadde ofte forseggjorte hårfrisyrer. Noen av frisyrene kan i stil minne om tilsvarende egyptiske og minoiske. Sammenlignet med kouroi kan korene virke mer avslappet og stående i en mer naturlig positur.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Karakasi, Katerina: Archaische Koren. Hirmer, München 2001, ISBN 3-7774-8840-2.
  • Guralnick, Eleanor: «Proportions of Korai», American Journal of Archaeology, Vol. 85, No. 3 (Jul., 1981), ss. 269-280.
  • Richter, G.M.A.: Korai. Archaic Greek Maidens, a Study of the Development of the Kore Type in Greek Sculpture, 1968.
  • Stieber, Mary: The poetics of appearance in the Attic korai. Univ. of Texas Press, Austin 2004, ISBN 0-292-70180-2.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]