Konvever

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Konvever
Nomenklatur
Cyclosa conica
(Pallas, 1772)
Populærnavn
konvever
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieHjulspinnere
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: den nordlige halvkule,
finnes i Norge

Konvever (Cyclosa conica) er en av edderkoppene i gruppen hjulspinnere (Araneidae).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Konvever er utbredt på den nordlige halvkule, i Nord-Amerika, Nord-Afrika, Europa østover til Kina og Japan.

Bakkroppen er konisk

Utseende[rediger | rediger kilde]

Konvever er en ganske kraftig bygd edderkopp, med en todelt kropp, en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Hunnen er opptil 8 mm, mens hannen er omtrent 4,5 mm. Forkroppen er bred, med fine, nedliggende hår. Bakkroppen hos hunnen er stor og vanligvis konisk formet, herav kommer det latinske artsnavnet. Men hos enkelte individ er bakkroppen nesten ikke konisk, men stor og rund som hos de andre i denne slekten. Den har åtte øynene, fire forholdsvis store øyne i midten, som mer eller mindre danner et kvadrat, og et par ganske små øyne som sitter tett sammen på hver side. Chelicerene er korte, kraftige, med tenner på innsiden. Beina er middels lange og ganske kraftige.

Konvever er den eneste norske arten fra denne slekten, så forveksling med andre arter skulle ikke by på et problem. Men flere av hjulspinnerne kan være ganske like hverandre, samtidig som de kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens Kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Utbredelse

Levevis[rediger | rediger kilde]

Konvever er en av hjulspinnerne og lager et sirkulært hjulformet fangstnettet. Den samler rester av insekter og forskjellig annet «rusk» i en loddrett, hengende snor ved (eller i) fangstnett sitt. I mellom dette «rasket» som henger som perler på en snor, kan edderkoppen lett kamuflere seg og angripe byttedyr som havner i nettet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Araneae - spiders of Europa – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Cyclosa (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]