Kontinental toy spaniel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kontinental toy spaniel
Papillon og Phalène
Kontinental toy spaniel
Hundetype selskapshund,
toyhunder,
tekopphunder
spaniels
Opprinnelse Frankrike/Belgia
Egenskaper familiehund
Forventet livsløp 12-16 år
Størrelse tekopp (1,5-2,5 kg)
toy (2,5-5 kg)
Passer for de fleste
Anerkjennelser
FCI Gr. 9, seksjon 9 (FCI #077)
AKC Non-sporting
CKC Non-Sporting
KC Toy
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Kontinental toy spaniel kalles også papillon og phalène (FCI #077) og er små, langhårede dvergspaniels. Navnene stammer fra fransk og betyr henholdsvis «sommerfugl» og «nattsommerfugl». Papillon og phalène har felles rasestandard, men regnes som separate varianter. Papillon har stående ører, mens phalène har hengeører.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Papillon (variant med ståører)
Phalène (variant med hengeører)

Papillon og phalène er, med unntak av ørenes holdning, samme hund. Typen har lenge vært populær i Europa og har vært kjent i Frankrike og Belgia siden 1500-tallet. Man kan tenke seg at den opprinnelig stammer fra Øst-Asia og at den kom til Europa via Italia og Spania, og derifra videre til Frankrike og Belgia.

Kontinental toy spaniel var opprinnelig kjent som epagneul nain, som betyr dvergspaniel. De er avbildet en rekke ganger fra 1500-tallet og fremover, blant annet av de verdenskjente kunstnerne van Dyck og Rubens. Marie Antoinette ble sagt å ha båret på en lignende hund da hun møtte til giljotinen, men dette er neppe mer enn et lite troverdig sagn.

Det var ført mot slutten av 1800-tallet at typen med stående ører (papillon) ble populær. Før den tid var det mer vanlig at typen hadde hengeører. I dag er det imidlertid mest vanlig med stående ører.

Papillon ble anerkjent første gang av AKC i 1935, samtidig som Papillon Club of America ble dannet. I USA og England blir papillon og phalène fortsatt bedømt sammen, men FCI har siden 1967 skilt dem som separate hunderaser.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Kontinental toy spaniel er en liten, lett rektangulær dvergspaniel med fluffy, langhåret pels og enten stående eller hengende ører. Papillon er varianten med stående ører, som gir denne hunden et sommerfugl-lignende uttrykk. Phalène er varianten med hengende ører.

Typen eksisterer også i to størrelsesvarianter; tekopp og toy. Tekoppvarianten blir typisk 1,5-2,5 kg tung, og det er liten eller ingen vektforskjell mellom kjønnene. Toyvarianten blir typisk 2,5-5 kg tung (hanner: 2,5-4,5 kg, tisper 2,5-5 kg). Tispene blir altså gjerne litt tyngre enn hannene. Skulderhøyden er typisk 20-28 cm, avhengig av variant.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Kontinentale toy spaniels er typiske familiehunder, selv om de også har en rekke andre gode egenskaper. Typens kvikke bevegelser gjør den blant annet godt egnet innen agility.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Papillon og phalène er livlige og lekne hunder, men likevel robuste med lette, elegante og kjappe bevegelser. Typen passer for de fleste, men proporsjonene tatt i betraktning bør de ikke være et førstevalgt for familier med småbarn. Typen er ganske aktiv og trenger både regelmessig mosjon og psykiske utfordringer for å trives maksimalt. Den bør heller ikke være et førstevalg om den må tilbringe mye tid alene. Størrelsen gjør den imidlertid godt egnet til såvel mindre leiligheter som større eneboliger.

Pelsen bør stelles daglig, men den er ikke spesielt krevende. Ørene bør ettersees regelmessig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]