Hopp til innhold

Kontinental toy spaniel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kontinental toy spaniel
Papillon og Phalène
Papillon
Hundetypeselskapshund,
toyhunder,
tekopphunder
spaniels
OpprinnelseFrankrike/Belgia
Egenskaperfamiliehund
Livsløp12-16 år
Størrelsetekopp (1,5-2,5 kg)
toy (2,5-5 kg)
Passer forde fleste
Anerkjennelser
FCIGr. 9, seksjon 9
(FCI #077)
AKCNon-sporting
CKCNon-Sporting
KCToy
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Kontinental toy spaniel (FCI #077) er en fransk/belgisk hunderase som eksisterer i kraft av to varianter; papillon (med stående ører) og phalène (med hengende ører). Variantene har felles rasestandard og sorterer i gruppen med selskapshunder. Navnene stammer fra fransk og betyr henholdsvis «sommerfugl» og «nattsommerfugl».

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Phalène
(variant med hengeører)
Papillon
(variant med ståører)

Papillon og phalène er, med unntak av ørenes holdning, samme hund. Typen har lenge vært populær i Europa og har vært kjent i Frankrike og Belgia siden 1500-tallet. Man kan tenke seg at den opprinnelig stammer fra Øst-Asia og at den kom til Europa via Italia og Spania, og derifra videre til Frankrike og Belgia.

Kontinental toy spaniel var opprinnelig kjent som epagneul nain, som betyr dvergspaniel. De er avbildet en rekke ganger fra 1500-tallet og fremover, blant annet av de verdenskjente kunstnerne van Dyck og Rubens. Marie Antoinette ble sagt å ha båret på en lignende hund da hun møtte til giljotinen, men dette er neppe mer enn et lite troverdig sagn.

Det var ført mot slutten av 1800-tallet at typen med stående ører (papillon) ble populær. Før den tid var det mer vanlig at typen hadde hengeører. I dag er det imidlertid mest vanlig med stående ører.

Papillon ble anerkjent første gang av AKC i 1935, samtidig som Papillon Club of America ble dannet. I USA og England blir papillon og phalène fortsatt bedømt sammen, men FCI har siden 1967 skilt dem som separate hunderaser.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Kontinental toy spaniel er en liten, lett rektangulær dvergspaniel med fluffy, langhåret pels og enten stående eller hengende ører. Papillon er varianten med stående ører, som gir denne hunden et sommerfugl-lignende uttrykk. Phalène er varianten med hengende ører.

Typen eksisterer også i to størrelsesvarianter; tekopp og toy. Tekoppvarianten blir typisk 1,5-2,5 kg tung, og det er liten eller ingen vektforskjell mellom kjønnene. Toyvarianten blir typisk 2,5-5 kg tung (hanner: 2,5-4,5 kg, tisper 2,5-5 kg). Tispene blir altså gjerne litt tyngre enn hannene. Skulderhøyden er typisk 20-28 cm, avhengig av variant.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Kontinental toy spaniel er en typisk familiehund, selv om den også har en rekke andre egenskaper. Typens kvikke bevegelser gjør den blant annet godt egnet innen agility.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Papillon og phalène er livlige og lekne hunder, men likevel robuste med lette, elegante og kjappe bevegelser. Typen passer for de fleste, men proporsjonene tatt i betraktning bør de ikke være et førstevalgt for familier med småbarn. Typen er ganske aktiv og trenger både regelmessig mosjon og psykiske utfordringer for å trives maksimalt. Den bør heller ikke være et førstevalg om den må tilbringe mye tid alene. Størrelsen gjør den imidlertid godt egnet til såvel mindre leiligheter som større eneboliger.

Pelsen bør stelles daglig, men den er ikke spesielt krevende. Ørene bør ettersees regelmessig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]