Konstantin I Bodin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Konstantin I Bodin
Født11. århundreRediger på Wikidata
Død1108Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
Embete
EktefelleJaquinta
FarMihailo I av Duklja
SøskenVladimir Vojisavljević
Dobroslav II
Petrislav of Rascia
BarnĐorđe Vojisavljević
Mihailo II of Duklja

Konstantin I Bodin Vojislavljević var konge av den montenegrinske middelalderstaten Duklja fra 1081 til 1101, og en tid også tsar av Bulgaria som Peter III av Bulgaria, i året 1072 etter en militær seier over bysantinerne.

Konstantins far Mihailo I Vojislav var hersker i Duklja fra 1050 til 1081. Under hans styre førte Duklja en ekspansiv frigjøringskamp mot bysantinerne, og måtte etterhvert knytte seg tettere til Paven og Normannerne i Sør-Italia, blant annet gjennom sønnen Konstantins ekteskap.

Mihailo I balanserte dyktig mellom stormaktene og sikret og videre vekst for det nye kongedømmet. I 1072 gjorde bulgarske stormenn i Skopje opprør mot bysantinerne og spurte Mihailo Is sønn Konstantin – som hadde bulgarsk mor – om å lede opprørskrigen. En kort periode i 1072 som bulgarsk tsar endte med bysantinsk gjenerobring samme året, blant annet ved hjelp av bulgarske forrædere. Konstantin ble tatt til fange, men ble reddet av sjømenn fra venezia i 1078, og etterfulgte faren Mihailo som Dukljas konge i 1081.

Konstantin var gift normannisk, men støttet også av iog til bysantinerne mot Normannerne. Balansegangen ble alt i alt ganske vellykket. I 1089 støttet Konstantin Pave Urban II, og som takk ble Bar opphevet til erkebispesete. Et bysantinsk hevntog 10891091 lyktes nesten med å utslette Duklja og ta Konstantin til fange for andre gang. I Duklja brøt det ut feider og borgerkrig, men Konstantin lyktes med Kirkens hjelp å holde staten samlet.

Sønnen Mihailo II av Duklja etterfulgte faren Konstantin ved hans død i 1101 (eller kanskje 1108). Etter ett år gled makten over til broren Dobroslav II av Duklja, også han en sønn av Konstantin.

Se også[rediger | rediger kilde]