Konklavet august 1978

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Konklavet august 1978
Åpnet25. august 1978
Avsluttet26. august 1978
StedVatikanet
Tidl. pavePaul VI
Ny paveJohannes Paul I
ledet avJean Villot
Kardinaler
 - med stemmerett
130
111 (+ 3 forfall)
Varighet2 dager
Valgomganger4
Forrige konklaveKonklavet 1963
Neste konklaveOktober 1978

Etter pave Paul VIs død i Castel Gandolfo den 6. august 1978, ble det den 25. august samme år innledet et konklave for å velge en ny pave.

111 kardinalelektorer, ned fra 115 ved pavens død[rediger | rediger kilde]

Det var ved pavens død 115 kardinalelektorer, og femten kardinaler over åtti år. En av elektorene, Paul Yü Pin, døde under sedesvakansen, mens tre ikke var i stand til å delta på grunn av sykdom. Med 111 kardinalelektorer samlet var dette det så langt største konklavet.

Allerede etter den fjerde avstemningen, på konklavets andre dag, ble Albino Luciani, patriark av Venezia, valgt. Han aksepterte, og tok navnet Johannes Paul I.

Papabili[rediger | rediger kilde]

Blant de papabili, eller toppkandidatene, var Sergio Pignedoli, president for [Det pavelige råd for de ikke-kristne]]; Giuseppe Siri, erkebiskop av Genova, and Corrado Ursi, erkebiskop av Napoli. Andre som ble nevnt var Giovanni Benelli av Firenze men til ikke lenge før det Vatikanets statssekretær; Sebastiano Baggio, prefekt for Bispekongregasjonen, og ikke-kardinalwb Anastasio Ballestrero, erkebiskop av Torino.[1] Den ikke-italiener som ble hyppigst nevnt var Johannes Willebrands, erkebiskop av erkebispedømmet Utrecht.[2]

Den brasilianske Aloísio Lorscheider som ledet CELAM, ønsket seg Albino Luciani, som var patriark av Venezia, mens Luciani antas å ha ønsket seg Lorscheider.[3] Time rapporterte senere at kardinalkollegiets dekan, Carlo Confalonieri, aom var ekskludert fra å delta ettersom han var over aldersgrensen, var den første kardinal som hadde åpent foreslått Luciani.[4]

Valget[rediger | rediger kilde]

Luciani ble på forhånd ikke ansett som papabile selv om han ble nevnt i noen aviser i forhåndsomtalen, men han fikk henvendelser fra noen kardinaler som mente han ville kunne bli en god pave. Det ble rapportert av kommentatorer at mange i valgkollegiet av kardinaler ønsket ikke en kurie-pave som pave Paul VI hadde vært, men en varm, medmenneskelig og pastoral skikkelse som pave Johannes XXIII.

Luciani ble spurt av kardinal Jean-Marie Villot om han tok imot valget; han var svært skeptisk da han ble valgt, og måtte overtales til å akseptere embetet. Han skal ha sagt til kardinalene: «Måtte Gud tilgi dere for det dere har gjort for min skyld»; bemerkningen skal ha blitt levert med det smil som ga ham tilnavnet «Den smilende pave». Hans motto var Humilitas, «ydmykhet».

Kardinalelektorer[rediger | rediger kilde]

Kardinalelektorer med forfall[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tanner, Henry (7. august 1978). «Pope Paul VI Is Dead of a Heart Attack at 80; Guided the Church Through Era of Change». The New York Times. 
  2. ^ Hofmann, Paul (9. august 1978). «Choice of Non‐Italian Pope Held Possible but Unlikely». The New York Times. 
  3. ^ Reese, Thomas (1998). Inside the Vatican. Harvard University Press. s. 93. ISBN 9780674418028. Besøkt 22. juni 2018. 
  4. ^ A Swift, Stunning Choice. Time. 4. september 1978.