Kongsvinger-marken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kongsvinger-marken er et marked (marken) som arrangeres i Kongsvinger to ganger i året, i mai og september. Opprinnelig var Kongsvinger-marken en heste- og buskapsmarken, men i moderne tid har tivoli og salgsboder med mye rart overtatt. I tillegg har Vingersmessa, en mer ren salgs- og varemesse, de siste årene blitt arrangert i forbindelse med Kongsvinger-marken. Hver marken tiltrekker seg mellom 8 000 og 10 000 besøkende.[1]

Første marken ble avholdt i 1798 og gikk over tre dager. Befolkningen i området hadde da lenge ønsket et marked og hadde også søkt i 1746, men fått avslag. Det var generalløytnant Johan Ludevig Maximilian de Biellart, kommandant på Kongsvinger festning, og Ivar Neumann, eier av Odals Verk, som stod bak den vellykkede søknaden. Marken ble avholdt frem til 1807. Et halvt århundre senere skrev postmester Ole J. Tommelstad en avisartikkel hvor han ba om at marken skulle startes opp igjen, men først i 1860 ble Kongsvinger-marken gjenåpnet. Ti år senere, i 1870, ble marken opphevet igjen. Befolkningen fortsatte likevel å strømme til byen på de vante dagene. I 1880 startet Kongsvinger-marken opp igjen for andre gang.

I 1916 ble det slutt på årlig marken til fordel for heste- og kvegstevne to ganger i året. Dette ga opphav til dagens vår- og høstmarken. Opprinnelig ble disse arrangert på tirsdag og onsdag, men har siden dengang blitt flyttet til helgene. Marken har også flyttet på seg fysisk, men siden 1962 har den holdt til på det som har fått navnet Markensplassen i sentrum av byen. Byggeplaner på Markensplassen gjør at 2008 kan bli siste året med Kongsvinger-marken.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hva nå, marken?». Glåmdalen. 17. september 2008. Besøkt 21. september 2008.