Kongepyton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kongepyton
Kongepyton
Vitenskapelig(e)
navn
:
Python regius
Shaw, 1802
Norsk(e) navn: kongepyton[1]
(ballpyton)
Hører til: pytonslanger,
slanger,
reptiler
IUCNs rødliste:
nær truet
Habitat: på bakken
Utbredelse: Vest-Afrika

Kongepyton (vitenskapelig navn Python regius) er en slange som lever i Vest-Afrika. Den foretrekker åpne skoger, tørr buskskog, gressmarker og tremarker på den vestafrikanske savannen. Der tilbringer den mye av sitt liv i underjordiske hull og ofte i nærheten av vann. Den er hovedsakelig nattaktiv og begynner å jakte på byttedyr i skumringen, men i den lange tørketiden kan den bli værende i gjemmestedet sitt hele tiden. Kongepyton tilhører de mindre pytonartene og er den minste blant de tre artene som finnes i Afrika.

Dens forsvarsmekanikk er å krølle seg sammen til en ball. Derfor kaller noen denne slangen for ball pyton.

Gjennomsnittslengden er på ca. 150 cm. Det er vanlig med en lengde på 120–150 cm og veldig sjelden har det forekommet individer på opptil 180 cm. Rekordlengden er 2,5 meter. Kroppen er nokså kraftig i forhold til lengden. Pytonslangen lever i mer enn 20 år og blir kjønnsmoden etter ca. 3 år.

Føde[rediger | rediger kilde]

Kongepyton lever av fugler og små gnagere som mus og rotter. Den har ikke gift og tar livet av byttedyret sitt ved at den kveler dem. Viltfangede kongepyton har som regel har spesialisert seg på en type byttedyr og kan nekte å spise i flere måneder. Dyr som er født hos oppdrettere, spiser uten problem den maten de blir tilbudt.[trenger referanse]

Forplantning[rediger | rediger kilde]

Fire måneder etter paringen legger hunnen 2-15 egg, som oftest 4-8 egg. De er hvite med mykt skall. Hunnen passer på eggene, men ruger ikke på dem som eksempelvis tigerpyton gjør.

Eggene klekkes etter ca. 55-71 dager ved en temperatur på 29-31 °C. Når ungene tar seg ut av egget, skjærer de det opp med en såkalt eggtann som sitter ytterst på overkjeven, denne faller så av. Det hender at ungene kan bli værende i egget opptil 48 timer etter at de har lagd hull i egget. Når de kryper ut av skallet er de omtrent 40 cm lange og veier 50-70 gram. Etter ca. 14 dager skifter de ham for første gang og deretter kan de innta sitt første måltid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 15. august 2020. Besøkt 15. august 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]