Kongelig Norsk Seilforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
KNS
Kongelig Norsk Seilforening
KNS
Stiftet 1883
Forbund Oslo og Akershus Seilkrets
Overordnet forb. Norges Seilforbund
Administrasjon
Styreleder Jan-Erik Næss
Trener II Anders Jørgen Bugge
Trine Tjøm

Kongelig Norsk Seilforening (stiftet i 1883) er en seilforening fra Oslo, som har rundt 4 000 medlemmer[1] og er tilsluttet Norges Idrettsforbund via Norges Seilforbund (NSF).

Frem til opprettelsen av NSF i 1970 hadde foreningen også riksdekkende ansvar for å ivareta alle lokale seilforeningers fellesinteresser.[2] Foreningen holder til i klubblokaler på Bygdøy, ved Frognerkilen i Oslo.[1]

Den kjente Færderseilasen arrangeres årlig av foreningen.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Foreningen ble stiftet 7. februar 1883 som Norsk Forening for Lystseilads.[2] I 1884 fikk foreningens medlemmer rett til på sine båter å føre orlogsflagget med kongens kronede navnesiffer på en hvit spuns i midten av korset. Forbildet var flagget for det svenske Kungliga Svenska Segelsällskapet. Fram til 1904 førte foreningens båter en trekantet stander (flagg) med Den norske løve på rød duk.

H.M. kong Oscar II ble foreningens høye beskytter i 1884, og 1902 ble navnet endret til Kongelig Norsk Seilforening. I 1904 ble den slått sammen med den lokale Kongelig Yachtclub Kristiania (KYK). Samtidig fikk de sammensluttede foreningene en ny felles stander etter samme modell som KYK hadde ført, et splittflagg med horisonale striper i blått-hvitt-blått og foreningens initialer med krone i det hvite feltet. I 1906 ble en ny stander innført, en trekantet vimpel med samme innhold.

Ved unionsoppløsningen i 1905 måtte bruken av KNS-flagget opphøre, siden kong Oscar II var avsatt og unionsmerket var fjernet fra orlogsflagget. Inntil videre måtte medlemmene føre det norske handelsflagget på sine båter. Problemet ble løst da kong Haakon VII i 1906 ga samtykke til å gjenoppta tradisjonen fra forgjengeren og la foreningens medlemmer føre orlogsflagget med kongens navnesiffer. KNS-flagget har fremdeles den regjerende konges navnesiffer.

I 1902 oppførte KNS sitt klubblokale på øya Dronningen i Frognerkilen, med broforbindelse til Bygdøy. Rett overfor, på en grunne utenfor ved Filipstad, oppførte Christiania Roklub i 1925 klubbhuset Kongen, tegnet av arkitekt Ole Sverre. Klubbhuset på Dronningen brant i 1929, men et nybygg i funksjonalistisk stil sto ferdig i 1931, tegnet av arkitektene Andreas Bjercke og Georg Eliassen.[4]

Foreningsflagg[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Om KNS». KNS. Besøkt 14. april 2015. 
  2. ^ a b «KNS Historie». KNS. Besøkt 14. april 2015. 
  3. ^ «Kontaktinformasjon». Færdern. Besøkt 14. april 2015. 
  4. ^ «Om Dronningen». Dronningen selskapslokaler. Besøkt 14. april 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]