Kong Kristus (Świebodzin)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kristusstatuen i Świebodzin

Kong Kristus (polsk: Pomnik Chrystusa Króla) er en statue av Jesus Kristus i Świebodzin i Polen, sluttført 6. november 2010. Statuen er 33 meter høy utenom haugen, 52 meter med haugen. Kronen er 3 meter høy. Statuen veier 440 tonn. Prosjektet ble unnfanget og ledet av Sylwester Zawadzki, en pensjonert polsk prest. Den hevdes å være den høyeste statuen av Jesus i verden (selv om nøyaktige rangeringer varierer avhengig av om haugen og kronen telles).

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Statuen ble bygget på en 16 meter voll av stein og grus. Kong Kristus har en høyde på 33 meter, som symboliserer den tradisjonelle troen om at Jesus var 33 år ved sin død. Kronen er 3,5 meter i diameter og 2 meter i høyde, og hele er forgylt. Hodet er 4,5 meter høyt og veier 15 tonn. Hver hånd er 6 meter i lengde, og avstanden mellom hendene er 24 meter. Den består av gips og glassfiber. Den hevdes å være den høyeste statuen av Jesus i verden, selv om den er mindre enn Cristo de la Concordia i Cochabamba i Bolivia om statuens krone ikke telles med. Den er 3 meter høyere enn den bedre kjente Kristusstatuen i Rio de Janeiro i Brasil.

Prosjekt[rediger | rediger kilde]

Motivene for forskjellige elementer av statuen ble produsert av en rekke individer. Skulpturens design var hovedsakelig produsert av Mirosław Kazimierz Patecki, mens den tekniske utformingen aspektet ble gjennomført ved Assoc. Marcinowski James og Assoc. Nicholas Kłapeć, som begge er ansatt ved Universitetet i Zielona Gora. I mellomtiden ble elementer av klær og armene på statuen designet av Thomas Corano og Chris Nawojski. En annen person bosatt i Świebodzin, Marian Chosen, var ansvarlig for utformingen av fundamentet som ligger der statuen ble bygget.

Anleggsarbeidet ble utført av ansatte i Sanktuarium Miłosierdzia Bożego i Świebodzin og inkluderte sveisere, låsesmeder og mekanikere.

Anlegg[rediger | rediger kilde]

29. september 2006 vedtok bystyret i Świebodzin en resolusjon om opprettelsen av Kong Kristus. Presidenten (under myndighet av styret) sammen med ordføreren talte til biskopen i Zielona Góra-Gorzów bispedømme. Det var innledningsvis motstand fra Kongregasjonen for gudstjenesten og sakramentsordningen. Statlige tjenestemenn stanset også midlertidig prosjektet på grunn av sikkerhetshensyn. Med finansiering fra lokale folk, og så langt borte som Canada, ble statuen ferdig den 6. november 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]