Kong Georg-krigen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kong Georgs krig»)
Landsetting i New England av tropper nær Festningen i Louisbourg i 1745

Kong Georg-krigen er navnet på operasjonene som fant sted i Nord-Amerika fra 1740 til 1748 som en del av den østerrikske arvefølgekrigen. Navnet Kong Georg-krigen (King George's War) blir bare benyttet i USA, Storbritannia og Canada. Denne krigen var krigsskueplass i den østerrikske arvefølgekrigen og har ikke et eget navn. Den var den tredje av de fire franske og indianske krigene.

Krigen om ørene til Jenkins startet offisielt da en spansk kommandant kuttet av ørene til den engelske handelsskipskaptein Robert Jenkins og ba ham ta de med til kongen sin, Georg II. Krigen brøt ut i 1739 mellom Spania og Storbritannia, men var begrenset til det Det karibiske havet og den britiske kolonien Georgia. Dette eskalerte til Kong Georg-krigen i 1744 da franskmennene allierte seg med Spania.

I 1745 tok de britiske kolonistyrkene festningen LouisburgCape Breton Island. Den 28. november 1745 ødela franskmennene og deres indianske allierte landsbyen Saratoga i New York og tok livet av og fanget mer enn 100 innbyggere. Alle de engelske bosetningene nord for Albany ble så forlatt. I juli 1746 samlet en styrke irokesere og folk fra flere kolonier seg nord i New York for et hevnangrep mot Canada; men de britiske styrkene kom aldri og angrepet ble avbrutt. Kolonistyrkene slo leir i Albany for vinteren, men året etter gjorde de et nytt angrepsforsøk. I 1748 gikk de indianske allierte av Frankrike til angrep på Schenectady i New York.

Krigen slet hardt på de nordlige koloniene. Bare i Massachusetts døde om lag 8 % av mennene i kolonien i 1745-1746.

Ettervirkning[rediger | rediger kilde]

Etter Aix-la-Chapelle-traktaten ble Louisbourg-festningen gitt tilbake til Frankrike tre år senere i bytte for byen Madras i India, som franskmennene hadde tatt for britene. Fredsavtalen, som satte tilbake kolonigrensene slik de hadde vært før krigen startet, gjorde lite for dempe fiendskapet mellom Frankrike, Storbritannia og koloniene deres, og løste heller ikke territoriestriden. I 1754 brøt den franske og indianske krigen ut, og dette spredte seg to år senere til Europa som Syvårskrigen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]