Hopp til innhold

Kondolerer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kondolerer er en forestilling skrevet og framført av Else Kåss Furuseth. Den bygger på Kåss Furuseths tap av to nære familiemedlemmer i selvmord; da hun var 11 år gammel mistet hun moren og da hun var 28 år mistet hun broren. Forestillingen hadde premiere på Torshovteatret i september 2011, og var produsert av Feelgood Scene og Nationaltheatret. Regissør for stykket var Arvid Ones.

Furuseth blandet komikk inn i forestillingen, og var seg bevisst at det kunne oppfattes som et overtramp å bruke humor i omtalen av selvmord. I begynnelsen av forestillingen uttalte hun derfor at «(j)eg håper jeg ikke sårer noen». Hun fortalte om barndommen på Jessheim og hvordan livet ble etter at moren og senere broren begikk selvmord.

Anmeldelser[rediger | rediger kilde]

Klassekampen anmeldte forestillingen og skrev blant annet:

«Med døden som bakteppe ender Kondolerer opp som en morsom hyllest til livet.» Forestillingen ble satt opp på Amfiscenen på Nationaltheatret etter å ha trukket fulle hus på Torshovteatret.[1]

I 2012 mottok Else Kåss Furuseth Wenche Foss' ærespris blant annet for Kondolerer. Høsten 2012 ga Else Kåss Furuseth ut boken Det er de smarte som dør, som tar utgangspunkt i brorens selvmord og i forestillingen Kondolerer.[2] I juni 2013 ble stykket flyttet fra Nationaltheatrets Amfiscene til Hovedscenen ved samme teater.[3]

Oppfølger[rediger | rediger kilde]

I januar 2018 hadde Nationaltheatret urpremiere på Else Kåss Furuseths oppfølger til stykket Kondolerer. Den nye forestillingen bar tittelen Gratulerer.[4] Aftenpostens anmelder Mona Levin fremhevet både Furuseth selv, regissøren Arivid Ones og selve stykket i anmeldelsen :

«Det er en stor tekst, som når den får den siste biten av selvfølgelighet, blir enda større. (---) I serieuniversene venter man alltid ivrig på en sesong til. Her også. Med en tilnærmet happy end.»[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kaja Schau Knatten (3. november 2011). «– Selv om noe trist er skjedd, så fortsetter livet». Romerikes Blad. 
  2. ^ «Høstens utgivelser 2012». NBU. 1. juli 2012. Besøkt 14. juli 2023. «I boken Det er de smarte som dør, skriver Else Kåss Furuseth blant annet om sin bror selvmord. Boken er basert på hennes teaterforestilling Kondolerer.» 
  3. ^ «Kondolerer | Forestilling | Nationaltheatret». www.nationaltheatret.no (norsk). Besøkt 14. juli 2023. 
  4. ^ «Gratulerer». Nationaltheatret (norsk). Besøkt 15. januar 2018. «I Gratulerer undersøker komiker Else Kåss Furuseth om det er mulig å være god nok akkurat som du er, selv om du er ganske ræva. Monologen, også denne i regi av Arvid Ones, er oppfølgeren til braksuksessen Kondolerer, en komedie om selvmord, en hyllest til livet etter å ha mistet mor og bror i selvmord. / Kondolerer hadde urpremiere på Torshovteatret i 2011, og årene etter ble forestillingen satt opp på Amfiscenen og Hovedscenen, før den reiste på norgesturné. Forestillingen bidro til at Else Kåss Furuseth fikk tildelt Wenche Foss´ Ærespris i 2012.» 
  5. ^ Levin, Mona (13. januar 2018). «Anmeldelse: «Else Kåss Furuseths er tilbake. Det er bare å gratulere.»». Aftenposten. Besøkt 15. januar 2018. «I serieuniversene venter man alltid ivrig på en sesong til. Her også. Med en tilnærmet happy end.» 
Autoritetsdata