Kondemnering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Husbranner kan resultere i kondemnering dersom forsikringsselskapet avgjør at kostnadene ved å reparere bygningen overstiger den forsikrede verdien.
Selv om Costa Concordia bare grunnstøtte på grunt vann i 2012 ble den erklært som totalhavarert grunnet økende kostnader til opprydning og berging.
En alvorlig skadet bil hvis reparasjonskostnader trolig vil overstige markedsverdien

Kondemnering[1] innebærer at kostnadene med å reparere eller redde en eiendel overskrider den forventede verdien til eiendelen etter reparasjoner, slik at det er mer kostnadseffektivt å erstatte den gamle eiendelen med en ny ekvivalent fremfor å reparere. Begrepet brukes blant annet innen forsikring.

Den estimerte verdien det sammenlignes mot kan være en tilsvarende fungerende eiendels markedsverdi (mer vanlig med biler og hus) eller en avtalt verdi i forsikringspapirene (mer vanlig i sjøforsikring). Det beregnes gjerne et estimat på kostnad til tid og materialer som vil gå med til berging og reparasjoner. Dersom den sikrede er uenig i beregningene kan disse kanskje påklages. Kondemnerte eiendeler rives, vrakes eller resirkuleres vanligvis.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Det Norske Akademis ordbok». naob.no. Besøkt 6. juni 2022.