Kompressor (motor)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En kompressor på en AMC V8-motor.

En kompressor er en komponent i et kjøretøy som øker trykket og tettheten til luften som forbrukes i en forbrenningsmotor. Dette gir motoren mer oksygen som gjør at den kan forbrenne mer drivstoff og dermed utføre mer arbeid som øker kraften og ytelsen.

Kraften som driver kompressoren kan påføres mekanisk ved hjelp av et belte, et gir, en aksel eller en kjede koblet til motoren veivaksel.

Vanlig bruk av begrepet begrenser begrepet «kompressor» til kun mekanisk drevne enheter. Når strømmen i stedet tilføres gjennom en turbin drevet av eksos, kalles en kompressor i stedet turbo.[1]

Typer kompressorer[rediger | rediger kilde]

Lysholm-skruer er en type pumpe som kan brukes i kompressorer.

Det er to hovedtyper av kompressorer som er definert i henhold til metoden for å komprimere gass: pumper og dynamiske kompressorer. Pumper leverer en nesten konstant trykkøkning ved alle hastigheter. Dynamiske kompressorer leverer ikke trykk ved lave hastigheter, men over en viss terskelhastighet øker trykket eksponentielt [2]

Pumpe[rediger | rediger kilde]

Pumpekompressorer leverer et nesten konstant volum luft per omdreining ved alle hastigheter (minus eventuell lekkasje som oppstår i systemet).

Dynamisk kompressor[rediger | rediger kilde]

Dynamiske kompressorer fungerer ved å akselerere luften til høy hastighet og deretter skifte hastigheten til trykk ved å bremse luften. Den minkende hastigheten fører til en økning i trykk på grunn av venturi-effekten.

Referanser[rediger | rediger kilde]