Kompostmeitemark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kompostmeitemark
Kompostmeitemark
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eisenia fetida / andrei
Savigny, 1826
Norsk(e) navn: kompostmeitemark,
kompostmark
Hører til: Eisenia,
meitemarkfamilien,
belteormer
Habitat: terrestrisk, kompost
Utbredelse: Europa

Kompostmeitemark er en art i gruppen meitemarker. Den er også kjent som "Tigermark" på grunn av de tverrgående lyse stripene langs hele kroppen. Den trives i råtnende vegetasjon, kompost og i møkk og lever naturlig i jordens øverste segment, humuslaget. Den er ganske pH- og fuktighetstolerant (tåler pH fra 4 til 7). Kompostmeitemark er imidlertid sårbar for lave temperaturer. Ved optimale forhold øker bestanden fort i antall. Kompostmarken er purpurrød/rødbrun med lyse partier mellom leddene (stripete) og har rundt kroppstverrsnitt. Beltet er lysere enn resten av marken. Den blir 4–14 cm lang.

Kompostmeitemarken er ganske spenstige og har raske beveger når de forstyrres, og skiller ut et gulaktig, illeluktende stoff som en forsvarsmekanisme hvis den føler seg truet.

De er lette å få tak i, og selges primært for komposteringsformål, men også som agn.

Tidligere ble kompostmeitemark regnet som en art, men er nå delt i to arter. Disse to artene er ikke mulig å skille fra hverandre på det ytre utseendet alene.

Kompostmeitemark på kompostspann

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.