Kompersjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kompersjon (fra engelsk compersion) eller lykkemedfølelse er lykkefølelse som oppstår når en person opplever glede i sin kjærestes glede/ lykke/nytelse med et annet menneske. Det er en form for empati, gleden over at en elsket opplever noe godt i sitt liv. Dette er et emosjonelt fenomen, i tillegg kan seksuell lykkemedfølelse (medtenning) forekomme. Dette er erotisk opphisselse som oppstår ved at partneren opphisses. Fordi denne `tenningen` er spesifikt tilknyttet partneren, må den skilles fra voyeurisme, mer generell erotisk opphisselse som eventuelt oppstår ved å se en annen person, eller personer i seksuell aktivitet.

Definisjonen på kompersjon blir ofte feilaktig omtalt som "det motsatte av sjalusi", med begrepet sjalusi eksplisitt brukt for å beskrive ens smerte i forhold til en elskers positive erfaringer med en annen. Men ulike former for sjalusi, inkludert frykt for at et forhold skal gå i stykker, kan fremdeles eksistere sammen med følelsen av kompersjon. Dette paradokset antyder at kompersjon er mer komplisert enn bare å være det motsatte av sjalusi, og at det er mer trolig det er en egen mental tilstand.

Å føle kompersjon (lykkemedfølelse) for første gang, er noen ganger beskrevet som skremmende og desorienterende fordi det løper i motsatt retning av den sjalusien de fleste kulturer forventer at man skal føle i slike situasjoner.

Uttrykket "Compersion" ble opprinnelig skapt av bofellesskapet Kerista som praktiserte flertrofasthet (polyfidelity), og er en av de grunnleggende verdier i polyamori. Begrepet lykkemedfølelse er foreslått brukt i stedet for kompersjon.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]