Kommunistische Partei Österreichs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kommunistische Partei Österreichs
Kommunistische Partei Österreichs Logo.svg
Offisielt navnKommunistische Partei Österreichs
Stiftet3. november 1918 (Wien)
LandØsterrike
HovedkontorWien
StyrelederMirko Messner
Medlem avDet europeiske venstrepartietRediger på Wikidata
IdeologiKommunisme
Nettstedhttp://www.kpoe.at/

Kommunistische Partei Österreichs («Østerrikes kommunistiske parti»), forkorta KPÖ, er et kommunistisk parti i Østerrike. Det er en del av Det europeiske venstrepartiet.

Historie[rediger | rediger kilde]

KPÖ ble grunnlagt den 3. november 1918 og er dermed et av verdens eldste kommunistiske partier. Navnet ved grunnleggelsen var Kommunistische Partei Deutsch-ÖsterreichsTysk-Østerrikes kommunistiske parti»), KPDÖ.

De første årene av sin eksistens var partiet bare representert i enkelte kommunestyrer. Fra 1933 til 1945 var partiet forbudt, men spilte en aktiv rolle i motstandsbevegelsen mot nasjonalsosialismen.

Mellom 1945 og 1959 hadde partiet 4–5 seter i Nasjonalrådet. Deretter har oppslutninga ved nasjonale valg ligget mellom 0,2 % og 3,3 %, dvs. under sperregrensa (4 %).

Aktuelle valgresultater[rediger | rediger kilde]

Ved valget i 2013 fikk KPÖ 1,0 % av stemmene og dermed ingen seter i Nasjonalrådet. Partiet er representert med to seter i ett delstatsparlament (Steiermark). Det sterkeste resultatet i kommunevalg har vært i Graz, der partiet fikk 20,3 % av stemmene (februar 2017).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]