Kommunistische Partei Österreichs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kommunistische Partei Österreichs («Østerrikes kommunistiske parti»), forkorta KPÖ, er et kommunistisk parti i Østerrike. Det er en del av Det europeiske venstrepartiet.

Historie[rediger | rediger kilde]

KPÖ ble grunnlagt den 3. november 1918 og er dermed et av verdens eldste kommunistiske partier. Navnet ved grunnleggelsen var Kommunistische Partei Deutsch-ÖsterreichsTysk-Østerrikes kommunistiske parti»), KPDÖ.

De første årene av sin eksistens var partiet bare representert i enkelte kommunestyrer. Fra 1933 til 1945 var partiet forbudt, men spilte en aktiv rolle i motstandsbevegelsen mot nasjonalsosialismen.

Mellom 1945 og 1959 hadde partiet 4–5 seter i Nasjonalrådet. Deretter har oppslutninga ved nasjonale valg ligget mellom 0,2 % og 3,3 %, dvs. under sperregrensa (4 %).

Aktuelle valgresultater[rediger | rediger kilde]

Ved valget i 2013 fikk KPÖ 1,0 % av stemmene og dermed ingen seter i Nasjonalrådet. Partiet er representert med to seter i ett delstatsparlament (Steiermark). Det sterkeste resultatet i kommunevalg har vært i Graz, der partiet fikk 20,3 % av stemmene (februar 2017).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]