Kommunismens svartebok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kommunismens svartebok
orig. Le Livre noir du communisme.
Forfatter(e)Stéphane Courtois, Nicolas Werth, Andrzej Paczkowski, Joachim Gauck
SpråkFransk
SjangerHistoriografi, essay
Utgitt6. november 1997
ISBN 978-0-674-07608-2

Kommunismens svartebok (originaltittel på fransk: Le Livre noir du communisme : Crimes, terreur, répression) er en bok skrevet av en rekke fremstående europeiske akademikere og forskere ved Centre national de la recherche scientifique, og redigert av Stéphane Courtois. Den søker å liste opp de forbrytelser som ble begått av kommunistiske regimer, blant annet folkemord, etnisk rensning, tortur, terror og undertrykkelse. Bokens forfattere er Stéphane Courtois, Nicolas Werth, Karel Bartosek, Jean-Louis Panne, Jean-Louis Margolin og Andrzej Paczkowski. Kommunismens svartebok ble første gang utgitt i 1997.

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Introduksjonen, skrevet av Courtois, hevder at «kommunistregimer gjorde masseforbrytelser til et fullstendig styresett». Boken kommer frem til at 94 360 000 mennesker døde som følge av kommunismen, deriblant 20 millioner i Sovjetunionen, 65 millioner i Folkerepublikken Kina, 1 million i Vietnam, 2 millioner i Nord-Korea, 2 millioner i Kambodsja, 1 million i kommuniststatene i Øst-Europa, 150 000 i Latin-Amerika, 1,7 millioner i Afrika, 1,5 millioner i Afghanistan og 10 000 dødsfall som følge av internasjonale kommunistiske bevegelsers og ikke-regjerende kommunistpartiers aktiviteter.

Anslagene i boken er forholdsvis moderate; andre har ment tallet på ofre var høyere. I boken Mao: The Unknown Story hevdes det blant annet at mellom 70 og 75 millioner kinesere døde som følge av Maos styre. Særlig fra kommunistisk hold blir anslagene derimot bestridt og boken kraftig angrepet.

Boken ble brukt som hovedkilde for kommunismens forbrytelser i forbindelse med resolusjonsforslaget som ledet til Europarådets resolusjon 1481 i 2006, Need for international condemnation of crimes of totalitarian communist regimes.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

To av forfatterne, Nicolas Werth og Jean-Louis Margolin, var uenig i Stéphane Courtois sammenblandinger og metodeproblemer i det innledende kapitlet, særlig i et forsøk på å assimilere nazisme og kommunisme. De følte at han var besatt på å beregne antallet døde som følge av kommunisme til 100 millioner. Selv anslo de tallet til et sted mellom 65 og 93 millioner dødsfall.[1] Boka i seg selv foretar ingen komparativ studie av dette temaet.

Oversettelser[rediger | rediger kilde]

Boken er oversatt til en rekke språk. Den ble utgitt på engelsk i 1999 av Harvard University Press under tittelen The Black Book of Communism: Crimes, Terror, Repression. Samme år kom en oversettelse til svensk, Kommunismens svarta bok, på Bokförlaget DN. I 2000 kom boken på finsk med tittelen Kommunismin musta kirja: Rikokset, terrori, sorto, 2003 på dansk med tittelen Kommunismens sorte bog: forbrydelser, terror, undertrykkelse og 2009 på islandsk med tittelen Svartbók kommúnismans: Glæpir, ofsóknir, kúgun. Boken kom på tysk i 2004 av Piper Verlag under tittelen Das Schwarzbuch des Kommunismus – Unterdrückung, Verbrechen und Terror.

Boken er foreløpig ikke utgitt på norsk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Le Monde, 14 November 1997

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Courtois et al. (1997): Le Livre noir du communisme. Crimes, terreur, répression. Paris: Robert Laffont.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]