Kommandantboligen (Fredriksten)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kommandantboligen
Kommandantboligen fra sydvest
Generelt
StedFredriksten festning, Halden
Byggeår1829-30
Arkitektur
ArkitektB.N. Garben
MaterialeMur, teglstein, utmurt bindingsverk
Beliggenhet
Kart
Kommandantboligen
59°07′11″N 11°24′03″Ø

Kommandantboligen også kalt Den nye kommandantboligFredriksten festning i Halden er en bygning tegnet av B.N. Garben og oppført i 1829-30.[1] Bygningen ble som resten av festningen administrativt fredet i 1928.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Fra gårdsrommet i kommandantboligen

Kommandantboligen ligger utenfor selve festningen, i retning Iddesletta, rett øst for Place d'Armes, og like sør for dagens parkeringsplass ved dammen foran Fredriksten Kro i Generalveien. Bygningskomplekset består av en hovedbygning i to etasjer i sør, samt en-etasjes uthus som danner en lukket firkant rundt et gårdsrom nord for hovedbygningen. Fundamentene i alle bygningene er ringmur i gråstein. Uthusdelen er i utmurt bindingsverk med stående utvendig kledning.[2] Hovedbygningens første etasje er i pusset teglstein, mens 2. etasje er utmurt bindingsverk med liggende utvendig panel. Hovedbygningens første etasje inneholdt opprinnelig husholdningsavdeling med kjøkken og rom for tjenerskap, mens kommandantens leilighet lå i annen etasje.[1]

Bruk[rediger | rediger kilde]

Fasaden mot hageanlegget, bakerst kan lysthuset skimtes

I begynnelsen var det ingen kommandantbolig på festningen, både kommandanten og underkommandanten leide hus i byen. Den første kommandantboligen ble tømret opp innenfor Østre kurtineport i 1665, men allerede i 1701 var den ganske forfallen og i 1753 var den ikke lenger beboelig og det ble foreslått å bygge en ny kommandantbolig i mur mellom det gamle og det grunnmurte provianthus.[3] Da festningen brant 18. juni 1826 ble bygningen helt utbrent, men murverket var i behold. Det ble da besluttet å bygge en ny kommandantbolig utenfor selve festningen og å bygge opp igjen den nedbrente bygningen til bruk bl.a. som kapteinvaktmesterbolig.[1] Den nye kommandantboligen stod ferdig i 1830. Bygningen var fram til 2002 i bruk som kommandantbolig, samt kontorer for kommandantskapet og Fredriksten Festnings Venner. Etter den tid har den blitt brukt som kontorer og selskapslokaler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Verneplan 2006, s. 215
  2. ^ Halden 1963, s. 378
  3. ^ Verneplan 2006, s. 117

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]