Koloss på leirføtter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Nebukadnesars drøm» viser den babylonske kongen i Daniels bok,[1] kolossalstatuen med hode av gull og føtter av leire, steinen som ødelegger leirføttene, og fjellet som vokser opp. Ifølge profeten Daniel varsla drømmen om jordiske riker som skal smuldre bort som en kjempe på utrygt grunnlag, mens Guds rike varer evig som et fjell.

Koloss på leirføtter er et uttrykk for noe eller noen som virker mektig, men som hviler på et usikkert grunnlag.[2] Metaforen er lånt fra profeten Daniel i Det gamle testamentet (som tilsvarer Tanakh, den hebraiske bibelen).[3]

Vers 31–45 i Daniels boks kapittel 2 beretter om den babylonske kongen Nebukadnesar som hadde en urolig drøm om en kolossal statue.[1] Daniel, som angivelig var en jøde i fangenskap ved hoffet i Babylon, er i fortellingen den eneste som kan tyde drømmen. Kongen forteller at «hJodet på statuen var av fint gull, brystet og armene av sølv, magen og hoftene av bronse. Beina var av jern og føttene dels av jern, dels av leire.» I drømmen ble en stein, «uten at noen hånd rørte ved den», kasta mot føttene på statuen. Da raste kolossen sammen og blåste bort, mens steinen vokste til et fjell. Daniel tolka de ulike delene på statuen i drømmen som symbol på framtidige riker som går til grunne, mens steinen og fjellet representerer Guds rike som «skal knuse og gjøre ende på alle de andre rikene, men selv [...] bestå til evig tid.»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Daniels bok, kapittel 2». Nettbibelen. Bibelselskapet. Besøkt 7. januar 2021. 
  2. ^ «Oppslagsord : leirføtter». Det Norske Akademis ordbok - naob.no. Besøkt 7. januar 2021. 
  3. ^ «koloss på leirføtter». Store norske leksikon. 20. juni 2019. Besøkt 7. januar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Dream of Nebuchadnezzar – kategori av bilder, video eller lyd på Commons