Kollaborativ publisering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kollaborativ publisering («fellesutgivelser») er et begrep som nyttes om samarbeid mellom flere deltakere på nettet, der man publiserer tekst, bilde og lyd på nettet, og får deretter respons på det man har publisert. Med kollaborativ publisering kan man få respons på det man har skrevet i form av kommentarer, det kan ses på blogger og forumer. Kollaborativ publisering gir også en mulighet for å redigere andres tekster, som vi kan se på Wikipedia. Ved å redigere informasjon som andre har skrevet, forsterker man informasjonen, teksten og kunnskap.

Weben er mer en sosial skapelse enn en teknisk. Jeg designet den for en sosial effekt for å hjelpe folk å arbeide sammen og ikke som et teknisk leketøy. – Tim Bernes-Lee

Tim Berners-Lee er mannen som skapte verdensveven. Han skapte den med et mål, å binde folk sammen sosialt, slik at de kunne samarbeide og kommunisere med hverandre. Kommunikasjon er en forutsetning for samarbeid, og samarbeid er viktig for læringen. Det finnes mange kollaborative publiseringsverktøyer, de mest brukte er wiki, forum og blogg, de er såkalte web 2.0 applikasjoner som gir mulighet for samarbeid og interaktivitet. Ved hjelp av de kollaborative publiseringsverktøyene kan man samarbeide med andre for å få frem en best mulig resultat. Alle kan bidra med noe. Slik at man forbedrer tråden/teksten. Ved hjelp av verktøyene kan man samarbeide med andre personer, på forskjellige måter uavhengig av tid å sted.

Blogg[rediger | rediger kilde]

Med blogg eller blogging menes det at man legger inn sine synspunkter om forskjellige saker på et internett side. En blogg kan ta også opp forskjellige ting som skjer i verden, viktige hendelser og begivenheter. Internettsiden oppdateres automatisk, slik at det siste du legger inn kommer øverst. Blogging kan sammenlignes med en dagbok på nettet, som blir oppdatert hele tida. Brukere som leser bloggen har muligheten til å legge inn kommentar til blogg innlegget. Kommentaren som blir lagt inn er oftest relatert til bloggen. Bloggeren får dermed respons på det han/hun har skrevet, og det bidrar til at bloggeren lærer noe av de som kommenterer. Bloggeren har også den mulighet å svare på kommentarene som kommer inn på bloggen, dermed kan man diskutere rundt blogginnleget. Dette bidrar til at både bloggeren og den som kommenterer lærer noe, de samarbeider om læringsprosessen.

Wiki[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Wiki

En wiki er en samling av informasjon i form av hypertekstdokumenter på internett. Det finnes mange wiki-sider på nettet, den mest kjente er Wikipedia, som er et gratis oppslagsverk på nettet. Det som gjør at wiki er et godt kollaborativt verktøy på nettet er at hvem som helst, når som helst kan gå inn å redigere andre personers artikler. Wikier er laget for at man skal samarbeide med tekster sammen, slik at de blir gode. Når man jobber sammen med noen om en tekst da går det mye raskere og man sparer tid, enn om man jobber med teksten alene. I tillegg kan man lære noe av den andre personen som har redigert teksten/artikkelen. Det øker læringsutbyttet sterkt og bidrar til at alle lærer hverandre noe.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Burnett, Robert; Marshall, P. David (2003): Web Theory: An Introduction, Routledge, s. 57: «The web is more a social creation than a technical one. I designed it for a social effect to help people work together and not as a technical toy»