Kolibri Kapital

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
New kolibri.jpg

Kolibri Kapital ASA er et norsk investeringsselskap etablert i 2000 som låner penger til mikrofinansinstitusjoner i utviklingsland. Bedriften gir lån til små og mellomstore mikrofinansinstitusjoner i Afrika, Asia og Sør-Amerika som har god forvaltning og en sosial målsetting, det vil si fokus på fattige og kvinner. Mikrofinansinstitusjonene driver smålånsvirksomhet overfor fattige som kan være avskåret fra å låne i lokale banker fordi de ikke kan stille sikkerhet.

Lånene blir finansiert ved at nordmenn kjøper omsettelig aksjer i Kolibri Kapital. Dette kan gjøres gjennom Swedbank First Securities aksjeløsning på nett. I dag har Kolibri Kapital ca. NOK 20 millioner i aksjekapital, som er lånt ut til mikrofinansinstitusjoner i Bolivia, Ecuador, Georgia, Uganda, Kenya og Tanzania.

Mikrokreditt[rediger | rediger kilde]

Mikrokreditt, og mer generelt mikrofinans, er en form for utviklingshjelp som oppstod i Bangladesh på 1970-tallet. Mikrokreditt for kunder er relativt små lån som skal hjelpe dem med å hjelpe seg selv. Slike lån kan finansiere bedre bomuligheter, små investeringer og mat.

Tildelingen av Nobels fredspris 2006 til Muhammad Yunus og Grameen Bank var en anerkjennelse av mikrokreditt som et effektivt og viktig verktøy i fattigdomsbekjempelse.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]