Kokt egg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Disse eggene er kokt i henholdsvis 4 (bløtkokt), 7 (smileegg) og 9 minutter (hardkokt), men egenvekten er ukjent for eggene.

Kokt egg er egg etter fugler, for eksempel hønseegg, som kokes i vann, med skallet på, til det oppnår ønsket innvendig konsistens. De to mest vanlige konsistensbeskrivelsene er «bløtkokt» og «hardkokt», mens en mellomting av disse gjerne kalles «smileegg». Egg som skal kokes bør alltid være romtempererte. Ferdig kokte egg serveres gjerne i eggeglass med skallet på og som en selvstendig matrett, typisk til frokost, eller som en ingrediens i andre retter.

Bløtkokte egg har rennende plomme og hvite som er delvis stivnet. Smileegg ligner bløtkokte egg, men hviten er helt stivnet og plommen ikke like rennende. Hardkokt egg har stivnet plomme og hvite, uten å bli misfarget i overgangen mellom disse. Overkokte egg er som hardkokte, men med en misfarget grønnskjær i overgangen mellom plomme og hvite. Egg som kokes uten skall kalles posjert egg og trenger en annen type behandling.

Hvor lenge egg må kokes for å oppnå ønsket konsistens varierer, først og fremst med eggets egenvekt, dernest med koketeknikken. Et såkalt standardegg veier 63 g og vil normalt være bløtkokt etter 4–5 minutter, smilende etter cirka 6 minutter, og hardkokt etter cirka 8–9 minutter, forutsatt at egget er romtemperert og legges i vann som alt koker. Mindre egg vil ta kortere tid å koke, mens større egg vil ta lenger tid å koke. Egg som overkokes får grønnskjær i overgangen mellom plomme og hvite.

Hønseegg varierer i størrelse. Det er vanlig å merke egg som omsettes i butikk med de engelske størrelsene S for small (små 45–53 g), M for medium (middels 53–63 g), L for large (store 63–73 g) og XL for extra large (ekstra store 73–78 g). En kombinasjon av to størrelsene er også vanlig, for eksempel som M/L for small/medium (mellomstore til store egg 53–73 g).

Egg bør være romtempererte, fordi skallet på kjøleskap-kalde egg sprekker lett. Dersom man må bruke kalde egg er det en fordel at de legges i kaldt vann, som siden varmes opp til rett under kokepunktet. Det vil ta litt lenger tid før eggene får ønsket konsistens, avhengig av hvor rasket vannet varmes opp. Eggehvite begynner å stivne ved 70 , så det er ikke nødvendig at vannet fosser. Ideelt skal temperaturen ligge rett under kokepunktet.

Når egget er ferdig kokt må det avkjøles i kaldt vann, til kokeprosessen innvendig i egget stopper opp. Kokte egg som ikke skal brukes med det samme bør avskalles og oppbevares kjølig, ellers kan overgangen mellom plomme og hvite utvikle grønnskjær.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]