Kodama Gentarō

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vicomte Kodama Gentarō
Gentaro Kodama 2.jpg
General Vicomte Kodama Gentarō
Født16. mars 1852
Tokuyama, Suō, Japan
Død23. juli 1906 (54 år)
Tokyo, Japan
Hjerneblødning
Beskjeftigelse Politiker, militærRediger på Wikidata
Embete Minister of warRediger på Wikidata
Barn Hideo KodamaRediger på Wikidata
Nasjonalitet JapanRediger på Wikidata
Gravlagt Tama-gravstedetRediger på Wikidata
Utmerkelser Storbånd av Den oppadstigende sols orden, storbånd av Paulowniablomstenes orden, Order of the Golden Kite, 1st Class (1906)Rediger på Wikidata
TroskapKeiserdømme Japan
VåpenartDen keiserlige japanske hær
Tjenestetid1881 - 1906
Militær gradGeneral
Deltok iBoshinkrigen, Den russisk-japanske krig

Vicomte Kodama Gentarō (født 16. mars 1852 i Tokuyama i Japan, død 23. juli 1906)[1] var general i den keiserlige japanske hær, politiker og statsråd i Meijiperioden (18681912) i Japan.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Tidlig militær karriere[rediger | rediger kilde]

Kodama begynte på sin militære karriere mens han kjempet i Boshinkrigen i 1868 og 1869. Han kjempet til fordel for Meijirestaurasjonen mot styrkene til det føydale regimet til Tokugawa-shogunatet. Koduma ble senere innrullert i Osaka Heigakuryo som er en militær treningsskole i Japan. Kodama ble utnevnt til sjef for den japanske Hærens stabsskole, hvor han blant annet arbeidet sammen med tyske majoren Jakob Meckels angående reorganiseringen i det moderne japanske militæret. Denne reorganiseringen skjedde etter det prøyssiske systemet.

Kodama studerte fremdeles militær vitenskap samtidig som han var utstasjonert som japansk militær attaché til Tyskland. Etter at han kom tilbake til Japan, ble han utnevnt til assisterende krigsminister i 1892.

Taiwan[rediger | rediger kilde]

Etter hans militære tjeneste i den kinesisk-japanske krig (1894–95), ble Kodama utnevnt til general-guvernør for det Japan-okkuperte Taiwan.

I løpet av hans periode som general-guvernør, gjorde han mye for å forbedre infrastrukturen i Taiwan og for å lindre levekårene til den taiwanske sivilbefolkningen. Etter å ha vist at han var en utmerket administrator og leder, tilbrakte Kodama det påfølgende tiåret med som minister for hæren under den første statsministeren i Japan, Itō Hirobumi. Senere ble han utpekt til innenriksminister og hadde ansvar for skolevesen og utdanning.

Senere karriere[rediger | rediger kilde]

I 1904, ble Kodama forfremmet til general og han ble gjort til sjef for Generalstaben i den japanske hæren under den russisk-japanske krig i 1904-05. Dette var egentlig et steg ned for ham i form av rang, men han valgte likevel å ta imot denne stillingen, det var et offer som vakte mye offentlig oppmerksomhet og applaus. Etter denne krigen ble han kåret til sjef for den samlede keiserlige japanske hær sin generalstab, men han døde kort tid etterpå.

Hans død i 1906 av hjerneblødning, i en alder av 54 år, ble ansett som en nasjonal katastrofe. Etter hans død ble han av keiser Meiji posthumt belønnet med utmerkelsen Order of the Golden Kite av første klasse.

Referanser[rediger | rediger kilde]