Knute Rockne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Statue av Knute Rockne på Voss
Minnestein over Knute Rockne på Voss

Knute Kenneth Rockne (født Knut Rokne 4. mars 1888Voss, død 31. mars 1931 i Bazaar Kansas) var en norsk-amerikansk utøver og trener i amerikansk fotball.

Han var sønn av Lars Knutson Rokne (1858–1912) og Martha Pedersdatter Gjermo (1859–1944) og emigrerte som femåring til Chicago i USA. Som voksen arbeidet han som laboratorieassistent hos Julius Arthur Nieuwland ved University of Notre Dame, men sa fra seg videre arbeid innenfor kjemi etter å ha fått tilbud om å bli trener innen amerikansk fotball. Han hadde selv i årene 1910-1913 spilt amerikansk fotball på universitetslaget, uten å gjøre seg bemerket i særlig grad før de to siste årene. Han giftet seg i 1914 med Bonnie Gwendolyn Skiles (1891–1956), datter av George Skiles og Huldah Dry, og de fikk fire barn sammen; Bill, Knute jr., Mary Jean og Jack.

Fotballtreneren[rediger | rediger kilde]

Som hovedtrener for «The Fighting Irish», laget til University of Notre Dame i South Bend i Indiana fra 1918 til 1930 så Rockne laget sitt seire i 88,1% av alle kampene sine, en seiersprosent som ikke noe lag senere har overgått. I de 13 årene Rockne var hovedtrener, hadde laget 105 seiere, 12 tap og fem uavgjorte kamper. De vant seks nasjonale mesterskap og var ubeseiret i fem sesonger.

Samarbeidet med Studebaker[rediger | rediger kilde]

Knute Rockne samarbeidet med bilfabrikanten Studebaker fra 1928, mest med salgs- og markedsføringsoppgaver. Tidlig i 1931 markedsførte Studebaker en bil med Rocknes navn, Studebaker Rockne Sedan Six 65. Modellen var i produksjon fram til 1934, og det ble laget i alt 30 239 biler. Det ble importert 91 biler til Norge.

Bilene kom demontert (såkalt CKD; "completety knocked down") og ble satt sammen ved Skabo jernbanevognfabrik på Skøyen i Oslo og var finere utført enn tilsvarende amerikanske utgaver i samme år. I Norge ble det produsert to modeller; type 65 og 75. Av de 91 importerte bilene ble det bygget to åpne biler, resten lukkede.

Flystyrten[rediger | rediger kilde]

Rockne døde i 1931 i en flystyrt med et Fokker F-10A nær Cottonwood Falls i Kansas på vei for å delta i produksjonen av filmen The Spirit of Notre Dame. President Herbert Hoover omtalte tapet av Rockne som et nasjonalt tap. Han er gravlagt på Highland Cemetery i South Bend. Studentenes idrettsbygning på universitetet har fått Rockne sitt navn, likedan en gate i South Bend, og et par andre steder i Kansas og Indiana.

Annet[rediger | rediger kilde]

  • Byen Rockne i Texas ble oppkalt etter Knute Rockne i 1931 etter hans død.
  • Knute Rockne ble portrettert i filmen Knute Rockne, All American i 1940, med daværende skuespiller Ronald Reagan i en av rollene.
  • En bronseskulptur av Knute Rockne, laget av billedkunstneren Jerry McKenna, ble avduket med kunstneren og sønn av Knute, Jack Rockne til stede på Voss 31. mars 2006.
  • I 1988 utga det amerikanske postverket et frimerke til minne om Rockne.
  • Etter flyulykken hvor Knute Rockne ble drept, nedla amerikanske luftfartsmyndigheter forbud mot bruk av trekonstruksjoner i vingene på passasjerfly, noe som indirekte ledet til utvikling av de senere kjente Douglas-flyene

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]