Knut Aafløy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Knut Aafløy
Født4. nov. 1965Rediger på Wikidata (58 år)
Tromsø
BeskjeftigelseMusiker, sanger, gitarist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Knut Aafløy (født 4. november 1965 i Tromsø) er en norsk musiker, låtskriver og musikkprodusent.[1] I 1984 startet han bandet Logikal sammen med Nicolai Hamre.[2]

Han er oppvokst i Bergen og Trondheim. Han startet karrieren som tiåring i bandet Irish Coffee i Trondheim. Gruppen debuterte på en skoleavslutning på Utleira skole juni 1976. Aafløy var allerede da bassist og vokalist, og settlisten besto av låter av Slade, Steppenwolf, Creedence og Ringo Starr. Bandet fortsatte som faste oppvarmere for storebror Hans Aafløys band Burn ll, hvor også Dag Ingebrigtsen, Morten Diesel Dahl og Terje Storli var medlemmer. Den 19. desember 1976 sto Irish Coffee på scenen i storsalen i Studentersamfundet i Trondheim under musikkavisen Gjennom Lydmurens julekonsert, hvor de ble introdusert av Jahn Teigen og Herodes Falsk. Dagen før hans 11-årsdag hadde gruppen vært gruppen avbildet på Adresseavisens forside, hvor de ble utropt til Norges yngste poporkester. Avisen dekket en opptreden bandet hadde på Singsaker skole i oktober 1976 sammen med Burn ll.

Etter returen til Fyllingsdalen i Bergen hvor han hadde bodde de første åtte leveårene, startet han bandet Roisters i 1977 med tre skolekamerater i 6. klasse på Sælen skole. Bandet debuterte på sin egen avgangsfest på Sælen (i dag Sælen oppvekstun) i juni 1978. Etter at de fire guttene samme høst begynte i 7. klasse på Ortun skole, var de faste oppvarmere på alle skoledansene den tiden de gikk på skolen.

Roisters ble med deltakelsen i Bergensfinalen i NM i rock i Grieghallen februar 1979 oppdaget av byens etablerte musikkmiljø. Johnny Banan Band og Tornerose var blant bandene som deltok, og senere skulle de knytte bånd med begge gruppene som faste oppvarmere eller pauseband, inkludert Johnny Banan Bands etterfølgere The Aller Værste! I kjølvannet av konkurransen, der Roisters ble uplassert og Tornerose vant, ble Roisters invitert til Grieghallens studio av Ole-Bjørn Kringstad for å gjøre demoopptak av to sanger. EMI Norsk vurderte å gi bandet kontrakt, men ombestemte seg fordi de var mindreårige. Likevel fant demoopptakene veien til naboen i Grieghallen - NRK Hordaland, som skulle produsere sine første Halvsju-programmer høsten 1979. Roisters deltok med begge sangene i det aller første programmet fra Bergen i oktober 1979, og skulle senere delta i programmet i både i 1981 og 1982. Bandet van en rekke konkurranser, blant annet Frikkfestivalen, forløperen til Eggstockfestivalen/Kronstadfestivalen i 1982. Andre band som ble viktige for dem var Elektrisk Regn, Gjennomslag, Blind Date og ikke minst Askøy-bandet Allison som ble Norgesmestere i rock 1980.

Roisters ble et etterspurt band på byens rockscener og spilte gjentatte ganger i Hulen, Studentsenteret, Disc'en på Hotel Norge, i tillegg til diskoteket Aladdin i Fyllingsdalen i årene 1981 og frem til oppløsningen høsten 1984. Det siste året var Per Arne «Piddi» Fjeldstad (senere Pompel & the Pilts) en av gitaristene.

Utover 80-tallet fortsatte han med Roisters-kollega Tore Ørjansen i Room Service og senere Baby Sisters, som vant Bergensfinalen i NM i rock i 1990 og spilte i landsfinalen på Rockefeller i Oslo sommeren samme år. Bandet ble oppløst i 1990, da Aafløy begynte i gjenforeningsutgaven av smått legendariske Gjennomslag. Han spilte i danseorkesteret Jørn Flugs i tre år, og i 1991 startet han også Beatles-tributebandet Fake It or Leave It sammen med Kato Ådland og Ole Hamre. Bandet skulle bestå i ti år, de siste fem med Odd Nordstoga og Øystein Fosshagen som faste medlemmer. Gruppen gjorde flere konserter sammen med multikunstneren Oddvar Torsheim. Bandets avskjedskonsert var på Nattjazz 2002 der de delte scene med Kaizers Orchestra. I perioden 1993 til 2002 hadde han sammen med brødrene Kato Ådland og Yngve Ådland coverbandet Balsam Boys, der trommeslager var Ole Ludvig Krüger. På 1990-tallet samarbeidet også Aafløy og Ådland i en rekke band, blant annet Art by Accident i 1993. Sammen startet de to coverbandene Drums and Noises og Miami Vice Machine. Høsten 1999 var de også blant initiativtakerne til å skrive sanger til Sportsklubben Branns cupfinale mot Rosenborg, og sammen med Ossie Nordgreen skrev de sangen «Den 12. mann» for sitt eget supporterband oppkalt etter låten. Han skrev også Branns offisielle cupfinalelåt i 2004, «Mesterlag».

I 1995 medvirket Aafløy sammen med Gustav Lorentzen (to konserter og ett konsertalbum.)

I 1995 startet han også sitt første egne band på seks år; Missionaries sammen med Bjarte Jørgensen, Ove Gaassand og Mats Grønner. Kato Ådland var tidvis også med i gruppen. Bandet ble forløperen til Logikal startet i 1997, og som har gitt ut tre album. Aafløys foreløpig eneste soloalbum The Sugar and the Salt kom i 2007.

i 2007 medvirket han på kor på Fabels femte album '07, og spilte i tillegg bass på konsertene som fulgte.

I 2007 og 2008 var han bassist på Trond Viggo Torgersens Norgesturné, samt showet Hvorfor det? som også var tv-serie på NRK, med Linn Skåber, Jon Almås og Finn Bjelke som gjester. Han spilte også en rekke konserter med Bøygard i 2008 og 2009.

I 2010 spilte han bass under Knutsen og Ludvigsens aller siste opptreden under Dugnad for Haiti i Den Norsk Opera søndag 24. januar 2010. De fremførte Kanskje kommer kongen, med kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit blant publikum. Dugnaden kom i stand etter jordskjelvet i Haiti den 12. januar. Konserten ble direktesendt på NRK1 og opptaket var med på konsert-CD-en Dugnad for Haiti - Live fra Operaen, som ble utgitt etter dugnaden. TV-aksjonen samlet inn rundt 25 millioner kroner til Haitis jordskjelvofre i løpet av de to timene sendingen varte.

Knut Aafløy startet innspillingen av soloalbumet The Sugar and the Salt våren 2004, produsert av Daniel Birkeland og Carl Espen Hamre i Havnelageret studio i Bergen. Albumet ble utgitt i februar 2007. Et av sporene på albumet; Love is the wildest thing, stammer fra de siste innspillingene til Logikal i 2002. Albumet fikk terningkast 5 i Bergens Tidende. I 2012 spilte den tidligere lederen av nordfjordbandet Fabel, Odd Erik Lothe inn ett av sporene, The King has lost his crown, under tittelen Sukker og salt. Versjonen fikk B-rotasjon på NRK P1, og var inkludert på Lothes første soloalbum Blå song.

I 2012 ble singelen Sukker og Salt utgitt av eks-Fabel frontmann Odd Erik Lothe. Låten er en coverversjon fra Aafløys første soloalbum og heter originalt The king has lost his crown. Singelen ble A-listet på NRK P1.

I 2013 spilte han bass på 30-årsjubileumet for utgivelsen av Knutsen og Ludvigsens album Juba Juba sammen med Øystein Dolmen og Per Øyvind Houmb, bedre kjent som Prepple fra Dumdum Boys.

I 2015 ga han igjen under navnet Logikal ut albumet Stereovision, med åtte nyskrevne låter. Thom Hell medvirket på albumet. Han medvirket også med Lars Lillo-Stenberg og Øystein Dolmen, Sølvguttene, Linn Skåber, Helge Lien og Jørn Simen Øverli under konserten Prøysen tel byn i kulturkirken Jacob.

I 2016 spiller han sammen med blant annet Michael Krohn, Åse Kleveland, Lars Lillo-Stenberg, Espen Beranek Holm, Gudny Aspaas og Dagfin Hjort Hovind i et David Bowie tribute show. Andre medvirkende i showet er William Hut, Ivar Eidem, Annette Gil (eks-Seven), Johnny Hide, Even Finsrud og Vidar Ersfjord.

Han er allmennlærerutdannet ved Høgskolen i Bergen, (1995-99) med særlig fordypning i musikk og engelsk.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Singler[rediger | rediger kilde]

  • You Started It (2006)
  • Apparently Susan (2006)
  • Wakey Wakey (2006)
  • Handyman (2007)

Med Logikal[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Singler[rediger | rediger kilde]

  • Has It Ever Happened (1999)
  • Unitary Tendencies (2000)
  • Justice & Business (2001)
  • Water Terror (2002)
  • Make It Snappy (2002)
  • Epitome (2002)
  • Love's the Wildest Thing (2003)
  • Declare Your Love (2010), med Thom Hell
  • Brand New Start (2015)
  • You're Free (2015)

Med Den 12. mann[rediger | rediger kilde]

Album/EP-er[rediger | rediger kilde]

Singler/EP-er[rediger | rediger kilde]

Deltar på[rediger | rediger kilde]

Familie[rediger | rediger kilde]

Knut Aafløy er sønn av komponisten Helge Aafløy og bror av musikeren Hans Aafløy.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rockheim. «Knut Aafløy». Rockipedia (engelsk). Arkivert fra originalen 29. juli 2021. Besøkt 5. april 2021. 
  2. ^ Rockheim. «Logikal». Rockipedia (engelsk). Arkivert fra originalen 31. juli 2021. Besøkt 5. april 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]