Klut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gulvklut
Skitne kluter

En klut eller en fille er et lite tøystykke som kan komme fra et større tøystykke eller være fabrikkert i en bestemt størrelse. Det finnes flere typer kluter, for eksempel gryteklut, gulvklut, vaskeklut, sutteklut, kjøkkenklut, mikrofiberklut ol.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Kluter brukes for det meste til pussing eller rengjøring. De kan brukes på store flater, avgrensede flekker eller på trange steder. Det er vanlig å ha forskjellige kluter til forskjellig bruk. For eksempel brukes golvklut til å vaske golv med, kjøkkenklut til bruk der man lager mat og kroppsklut til rengjøring av kroppen. De fleste kluter kan vaskes og brukes flere ganger, i motsetning til tørkepapir og våtservietter, men det er også blitt utviklet engangskluter.

Mikrofiberklut[rediger | rediger kilde]

Mikrofiberklut er en klut som blir brukt til å fjerne mikroorganismer. Mikrofiber er en tynn tråd som er over hundre ganger tynnere enn et hårstrå. Den består av små kileformede polyester filamenter og har en kjerne av nylon. Trådene kan være bygd opp av små løkker med små kroker. Dette er den mest effektive kluten hvis man ønsker et bakteriefritt resultat.

Hygiene[rediger | rediger kilde]

Det er svært gode forutsetninger for vekst av bakterier i kluter, spesielt kjøkkenkluter. Bakterier trenger næring (f.eks. matrester), fuktighet, tid og riktig temperatur for å formere seg. På oppvaskkluten finner de alt de trenger. I romtemperatur fordobler bakteriene seg i antall hver halvtime. En klut kan derfor inneholde millioner på millioner av bakterier. En oppvaskklut full av bakterier vil forurense alt den kommer i kontakt med (hender, kjøkkenutstyr, bord, benker etc.).

For å få en klut ren i bakteriologisk forstand, må den desinfiseres. Desinfisering gjøres enten kjemisk (ved bruk av klor) eller termisk (ved temperatur minimum 65 grader over minimum 10 minutter (60 grader er ikke tilstrekkelig)).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata