Kloclutch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kloclutch brukt til å drive en roterende tallerken i en mikrobølgeovn.

En kloclutch[1][2] eller klokobling[3] (engelsk: dog clutch eller dog gears) er en type clutch som kobler to roterende akslinger eller andre roterende komponenter ikke ved friksjon, men snarere ved presspasning eller en pasning med klarning. De to delene av clutchen er utformet slik at den ene vil presse den andre, slik at begge roterer med samme hastighet og aldri vil slippe.

Kloclutchkoblinger brukes der hvor slipp er uønsket og/eller koblingen ikke brukes til å kontrollere dreiemoment. Uten glidning blir ikke klokoblingen påvirket av slitasje på samme måte som friksjonskoblinger.

Kloclutchkoblinger brukes i manuelle girkasser på biler for å låse forskjellige gir til de roterende inngangs-og utgangsakselene. Et synchromesh-oppsett sikrer jevnt inngrep ved å matche akslingshastighetene før klokoblingen får lov til å gripe. Klokoblinger brukes ofte i raserbiler.

Et godt eksempel på en enkel klokobling finnes i navgiret på tråsykkelen Sturmey-Archer[4] hvor en glidende kryssformet kobling brukes til å låse drivenheten til forskjellige deler av planetgiret.

Noen girkasser med kloclutch kan gires under kjøring uten clutch, for eksempel en del gokarter og rallybiler. Clutchen brukes der ofte bare for å starte bilen fra stillestående i løp eller til kjøring på transportetapper for spare slitasje. Disse girkassene er gjerne usynkroniserte og sekvensielle.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Synchromesh (synkroniseringsringer), en annen type clutch som er mer vanlig på moderne personbiler. Gjør at man ikke trenger å matche turtallet ved girskift.

Andre betydninger[rediger | rediger kilde]

Innen ingeniørfag på engelsk brukes «dog» generelt om verktøy eller utstyr som brukes for å låse to komponenter til hverandre. «Dog» kan i noen kontekster oversettes til eksempelvis «klo» på norsk.[bør utdypes]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bil, Terje Bjørnsen/Vi Menn. «Bare én ting mangler». www.klikk.no (norsk). Besøkt 18. januar 2022. 
  2. ^ «New Audi quattro ultra four-wheel drive system detailed». Autocar (engelsk). Besøkt 18. januar 2022. 
  3. ^ «klokobling». Academic Dictionaries and Encyclopedias (engelsk). Besøkt 16. januar 2022. 
  4. ^ Sutherland, Howard. «Sutherland Handbook of Coaster Brakes and Internally Geared Hubs» (PDF). Sutherland Pubns. Arkivert fra originalen (PDF) 14. september 2020. Besøkt 21. juli 2015.