Klobuk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Filaret's klobuk (1619-33, Kremlin museum) by shakko 02.jpg
St. Theophan Govorov med klobuk.
En østlig katolsk biskop i hvit klobuk.

Klobuk er en del av den klerikale påkledning som den bæres av østortodokse og av katolikker av den bysantinske ritus og noen andre riter. Ordet betyr hatt på enkelte slaviske språk, og kommer antagelig fra det tyrkiske kalpak.[1]

I den russiske tradisjon benyttes denne hatten i klostre og dessuten av biskoper. Den består av en kamilavkion med et slør. I den athonittiske tradisjon blir en epanokamelavkion lagt (drapert) over denne kamilavkion, i andre tradisjoner blir den festet.

Klobuken bæres tradisjonelt av munker under gudstjenesten. For visse seremonier, som for eksempel hyldester av helgener, blir den tatt av og lagt på venstre skulder. Nonner får som regel ikke ta av seg sin klobuk under gudstjenesten. Også når nonner selves, blir bare pannen frilagt, men ikke hele klobuken tatt av.

Klobuken bæres svært ofte av biskopene. Vanlige biskoper bærer den enkle klosterklobuk. På forsiden av klopuken båret av en slavisk erkebiskop eller metropolitt er det som regel et lite kors som tegn på deres rang. Metropolitittbiskopper bærer hvit klobuk i stedet for svart.

Patriarken av Romania bærer både hvit klobuk og hvis ryassa.[2] Patriarken av Moskva bærer en hvit hodeutsmykning som på lignende måre som klobuken er avrundet ved spissen, er dekorert med en påsydd seraf og et kors.

Den koptiske katolske kirkes patriark og dens biskoper, og de armensk-katolske biskoper, benytter også klobuk, selv om dette ikke er brukelig i de tilsvarende gammelorientalske kirker. Røde klobuker bæres av den koptisk-katolske patriark og likeså av storerkebiskopen for den ukrainsk-katolske kirke, når denne eventuelt er blitt utnevnt til kardinal. Ukrainsk-katolske vanlige biskoper benytter fiolette kobuker.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stručný etymologický slovník jazyka českého (Etymologisk ordbok), SPN, Praha 1968
  2. ^ Preoţi colaboratori ai fostei securităţi (dt. etwa Priesterliche Mitarbeiter der Securitate) auf bbc.co.uk vom 28. Juli 2006, abgerufen am 16. Dezember 2013
  3. ^ Bishop Basil Losten in the purple headdress hos brama.com 8. Juni 2003, abgerufen am 16. Dezember 2012

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Philippi, Dieter (2009). Sammlung Philippi – Kopfbedeckungen in Glaube, Religion und Spiritualität,. St. Benno Verlag, Leipzig. ISBN 978-3-7462-2800-6. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Klobuk – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Redigér på wikidata