Klimasøksmål Arktis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Natur og Ungdom og Greenpeace, med Besteforeldrenes Klimaaksjon som partshjelp, saksøkte i 2016 den norske stat for lovstridig oljeboring[1]. Dette dannet grunnlaget for en prøving av Grunnlovens §112 i Oslo tingrett.

Grunnlaget var at Regjeringen i den 23. konsesjonsrunden gav tillatelse til å bore etter olje i nye områder i Barentshavet. 13 oljeselskaper ble tildelt ti lisenser.

I forbindelse med revisjonen av Grunnloven i 2014 ble miljøparagrafen omskrevet. Den nye miljøparagrafen understreker statens ansvar for å verne om naturen og miljøet for framtidige generasjoner:

"enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten”

og at

“statens myndigheter skal iverksette tiltak som gjennomfører disse grunnsetninger."

Disse formuleringene er samlet utgangspunktet for saksøkers argumentasjon og søksmål.

Staten representeres i denne saken av Fredrik Sejersted. Saksøkerne representeres av Cathrine Hambro og Emanuel Feinberg. Vitner i saken var blant annet tidligere høyesterettsdommeren Ketil Lund, professor i samfunnsøkonomi Knut Rosendahl og seniorforsker ved Statistisk sentralbyrå Mads Greaker.

Saken ble mye omtalt og diskutert i norske medier. Den har figurert i lederartikler og kommentarer i blant annet Morgenbladet[2], Bergens Tidende[3], og Klassekampen[4].

Den 4. januar 2018 kom dommen fra Oslo tingrett i denne saken[5]. Staten ble frikjent og saksøkerne ble dømt til å betale  Olje- og energidepartementet 580.000 kroner

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Saksøker staten for klimalovbrudd». Greenpeace Norge. Besøkt 18. november 2017. 
  2. ^ «Klimatariatets diktatur». morgenbladet.no. 17. november 2017. Besøkt 22. november 2017. 
  3. ^ «En dom skal samle dem». Bergens Tidende. Besøkt 22. november 2017. 
  4. ^ «Miljøvernere hardt ut mot staten i klimarettssaken». Klassekampen. Besøkt 22. november 2017. 
  5. ^ «Staten frikjent i Norges første klimarettssak: - En gedigen skuffelse». Dagbladet.no (norsk). 4. januar 2018. Besøkt 4. januar 2018.