Klikkagn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Klikkagn[1][2] (fra engelsk clickbait), i blant stavet klikk-agn, er en nedsettende betegnelse på en «villedende eller overdreven tekst eller bilde som skal få folk til å klikke på en link på en webside».[3] Modellen, som blant annet assosieres med Upworthy (grunnlagt 2012) og andre viralnettsteder, ser ofte ut som dette:

  • en tittel som består av to setninger
  • et følelsesmessig løfte
  • tilbakeholder viktig informasjon for leseren[4]

Et klikkagn kan gjelde en spesifikk artikkel eller en rekke saker og oppfølgings saker om et tema. Ser en redaksjon at en spesifikk sak får mange klikk, prøver den å produsere flere saker om tema for de ser det er av interesse,[trenger referanse] dette øker besøkstallet på siden. Dette gir igjen økt reklameomsetning når siden kan vise til høye besøkstall.[trenger referanse]

Eksempel på klikkagn[rediger | rediger kilde]

Verdens Gang (VG) fulgte saken om bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen (68) svært tett i 2019. I en av sakene om bortføringen lød overskriften «Forsvinningssaken: Vurderte ny alarm kvelden før hun forsvant». Overskriften ga inntrykk av at hun aktivt gikk inn for å kjøpe alarm, som fører til spekulasjoner hos leser, men i realiteten ble hun ble oppsøkt av en dørselger som prøvde å selge henne husalarm.[5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kristiansen, Cornelia (2. oktober 2014). «Derfor er vi så sjukt besatte av sosiale medier». Dagbladet.no. Besøkt 3. september 2017. 
  2. ^ https://twitter.com/sprakradet/status/725610015810269184
  3. ^ «Vad är klickbete - IT-ord från Computer Sweden» (svensk). Besøkt 24. juli 2016. 
  4. ^ Meyer, Robinson. «Why Are Upworthy Headlines Suddenly Everywhere?» (engelsk). Besøkt 24. juli 2016. 
  5. ^ Bjørnar Tommelstad, Gordon Andersen, Morten S. Hopperstad, Erlend Ofte Arntsen, Kari Spets, Ådne Husby Sandnes, Hanna Haug Røset og Marianne Vikås (18. januar 2019). «Forsvinningssaken: Vurderte ny alarm kvelden før hun forsvant». VG. Besøkt 26. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]