Hopp til innhold

Klemetsrud energigjenvinningsanlegg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Klemetsrud energigjenvinningsanlegg
LandNorge
StedOslo kommune
Kart
Klemetsrud energigjenvinningsanlegg
59°50′27″N 10°50′11″Ø

Klemetsrud energigjenvinningsanlegg er et kraftvarmeverk og forbrenningsanlegg for avfall i Oslo, satt i drift i 1985 (oppgradert med ny ovnslinje satt i drift 2011). Anlegget er drevet av selskapet Hafslund Oslo Celsio. Det gjenvinnes husholdnings- og næringsavfall fra Oslo og nabokommuner. Energien utnyttes i Oslos fjernvarmeanlegg og til produksjon av strøm. Det produseres også strøm fra deponigass som føres i rør fra nærliggende Grønmo deponi.

I 2021 ble det sluttbehandlet cirka 315 000 tonn rest- og næringsavfall ved anlegget. Anlegget produserte 1,9 terawattimer (TWh) fjernvarme, tilsvarende rundt 20 prosent av Oslos oppvarmingsbehov i 2021. Målet er å øke fjernvarmeproduksjonen til 2,25 TWh innen 2025.[1]

Tilknyttet energigjenvinningsanlegget er Klemetsrud utsorteringsanlegg, et anlegg som ble satt i drift i 2012. Anlegget sorterer ut matavfall og plastemballasje fra restavfallet. Matavfallet sendes til biogass- og biogjødselproduksjon, plasten sendes til materialgjenvinning, mens restavfallet behandles ved energigjenvinningsanlegget.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hafslund Oslo Celsio (u.d.). «Norges største fjernvarmeaktør skifter navn til Hafslund Oslo Celsio». Besøkt 01.12.2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]