Kleivstua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kleivstua
Kleivstua.jpg
Kleivstua hotell.
Foto: Øyvind Berg
Land NorgeRediger på Wikidata
Kart

Kleivstua
60°02′48″N 10°19′19″Ø

Kleivstua (372 moh.) er et gammelt gjestgiveri og skysstasjon som ligger på toppen av Krokkleiva i Hole, nærmere bestemt langs den bergenske kongeveiKrokskogen. Kleivstua er i dag et kurs- og konferansehotell som også brukes til andre tilstelninger, som bryllup.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Kleivstua ble bygd i begynnelsen på 1800-tallet, og var opprinnelig serveringssted for reisende mellom Christiania og Ringerike. Stedet fikk bevilling til gjestgiveri i 1822.

Nyveien fra Sandvika over Sollihøgda til Ringerike åpnet i 1860, og da avtok trafikken over Krokskogen, men fortsatt reiste mange der, både til fots og med hest. I 1947-48 ble det anlagt en taubane opp fra Sundvollen, dette gjorde at trafikken hit økte igjen.

Etter en konkurs i 1993 ble Kleivstua gjenåpnet i 1997, etter å ha blitt pusset opp og restaurert for mer enn 10 millioner kroner. Hole kommune tildelte stedet «Byggeskikkprisen» i 2000. Restauranten ved Kleivstua er oppkalt etter Dronningens utsikt, og også derfra er det flott utsikt over Hole og Ringerike, med Tyrifjorden, Steinsfjorden og Ådalsfjellene i bakgrunnen.

Bekvemmeligheter og turmuligheter[rediger | rediger kilde]

Gjestgiveriet har 42 rom, fordelt på hovedhuset og småhus som ligger rundt tunet. Det er til sammen 18 bygninger. Eier er Knut Kloster jr.

Herfra kan man også gå (ca. 15 minutter) til Kongens utsikt, et yndet utsiktspunkt over Hole og Ringerike.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]