Kleberis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ukokte thailandske kleberis.
Riskaker fra Laos laget av kleberis.

Kleberis er en sort ris hvor en høy andel av amylopektin i kornets stivelse (ved høyst 6 % amylose)[1] gjør at riskornene kleber fullstendig til hverandre når de dampes, og i enda høyere grad enn ved grøtris. Frisk kleberis er lett å gjenkjenne på de matthvite og ugjennomsiktige korn. Kleberis kokes ikke, men dampes.

Anvendelse[rediger | rediger kilde]

Idet kleberis har en stor evne til å utvide seg, brukes det ofte til tykningsmiddel og bindemiddel.[1] Kleberis benyttes til mange oppskrifter overalt i Sørøstasia og Østasia.

I Kina spiser man gjerne zongzi (粽子), klumper av kleberis (糯米, nuòmǐ) dekket med bambus- eller sivblader med forskjellig fyll som dadler, søt bønnegrøt, skinke, krabber, jordnøtterr og eggeplomme. En tradisjonell snack fra Beijing er aiwowo, som spises kaldt.

Den japanske mochi, som er en fast del av nyttårsfesten, er søte boller av kleberis, som kan krydres med kinako.

I Korea brukes kleberis dels til fyldige grøtretter, for eksempel med tang og sesamfrø, med abalone eller med hønsekjøtt. Dels fremstilles det mange forskjellige riskaker av moset kleberis som songpyeon, fylt med sesam eller bønnemos, eller med pinjekjerner, maroni eller gresskar.

I det thailandske kjøkken benyttes kleberis (ข้าวเหนียว, khao niao, ofte også kalt Sticky Rice) overveiende, men ikke kun til søte retter. I det nordlige og nordøstlige Isan i Thailand samt i Laos er kleberis det primære levnetsmiddel. Til fremstillingen av kleberis benytter man i Thailand en trykkoker og en bambuskurv. Først lar man kleberisen udvide seg i ca. tre timer i kaldt vann, hvorpå kleberisen dampes i ca. 30 minutter. Etter dampingen kleber riskornene til hverandre. Ved spisingen løsner man risen eller former den til håndterlig tilbehør som man spiser til barbecue kjøtt- eller fiskeretter. I billige thailandske spisehus kan man kjøbp kleberis i små plastikkposer eller som fyll i bambusstenger eller bananblader.

Ferdig kleberis brukes også til mange slags søtsaker i Thailand som Khao Neow Moon (med kokosnøttmelk), Khao Tom Mad (i bananblader) eller Khao Neow Ma Muang (med gul mango). Kleberis benyttes dessuten til å brygge et øl, sato (สาโท).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Waldemar Ternes, Alfred Täufel, Lieselotte Tunger, Martin Zobel (utgiver): Lebensmittel-Lexikon. 4. oplag. Behr, Hamburg 2005, ISBN 3-89947-165-2.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]