Hopp til innhold

Klaverkonsert (Skrjabin)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Klaverkonsert i fiss-moll, op. 20, er et tidlig verk av den russiske komponisten Aleksandr Skrjabin. Den ble komponert i 1896, da han var 24 år gammel. Det er hans første verk med orkester og den eneste klaverkonserten. Han skrev konserten på bare noen få dager høsten 1896, men var ikke ferdig med orkestreringen før mai året etter. Konserten ble urframført 23. oktober 1897.

Verket har, som mange andre av Skrjabins tidlige verker, klare Chopin-aktige trekk. Men orkestret har en mye mer aktiv og likeverdig rolle enn Chopin tillot i sine konserter. Intrikate polyrytmer og lange kromatiske linjer, dissonerende akkorder og voldsomme klimaks bidrar til en klar «russisk» kvalitet.

Konserten er forholdsvis kort, men teknisk krevende med store og raske arpeggioer og akkordpassasjer. Hyppige skiftninger i rytme og tempo samt tett samspill mellom orkester og solist gjør at konserten stiller store krav til prøvetid før framføring. Dette kan forklare hvorfor konserten er relativt lite spilt, Skjrabins popularitet tatt i betraktning.

Verket består av tre satser:

  1. Allegro
  2. Andante
  3. Allegro Moderato

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]