Klakør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Le claqueur (1842) av Honoré Daumier.

Klakør er en person i et publikum som får betaling for å gi applaus.[1][2]

I Paris på 1800-tallet bredte det seg en praksis med å leie personer for å klappe på teaterforestillinger, og eventuelt le på de rette stedene i en komedie, for å gi inntrykk av at stykket ble bedre mottatt enn det som var tilfelle. En slik gruppe ble kalt claquefransk («klakk» på norsk), og den enkelte person i gruppa ble kalt claqueur på fransk.[1] På norsk finnes også ordet klakkfører om lederen i en klakk.

Ordbakgrunn[rediger | rediger kilde]

Det franske ordet claque betyr egentlig et «smell» eller «slag», og kommer opprinnelig fra germansk. Det er beslektet med norske ord som klapre[3] og klappe, og med engelske ord som clap og slap. Det kommer ifølge Falk og Torps Etymologisk ordbog over det norske og danske sprog fra den indogermanske roten (s)klep eller glep.

Hovedbetydningen til claque er som nevnt en gruppe innleide klappere i et teater,[4] men det kan også bety en flat, trekantet hatt beregnet på å bæres i hånden eller under armen. Slike klapphatter kunne også kalles chapeau bras («armhatt»). Ordet finnes også i chapeau claque, en type flosshatt der hattepullen kan slås flat med et lite smell.[5]

Overført betydning[rediger | rediger kilde]

Begrepet har, spesielt i venstreradikale kretser, også fått en politisk betydning som nedsettende betegnelse på noen som hyller, applauderer, støtter eller taler varmt for en tredjepart, underforstått at det skjer i egen vinnings hensikt. Det er i den betydningen ordet oftest brukes på norsk, selv om den fremdeles tidvis brukes i betydningen betalt teaterklapper.

Liknende beskjeftigelser[rediger | rediger kilde]

Det engelske begrepet astroturf lobbying eller astroturfing betyr en lobbyistgruppe eller organisasjon som er rekruttert mot betaling men utad fremstår som en grasrotbevegelse som er drevet av overbevisning. Ordet kommer av Astroturf, et varemerke for en produsent av kunstgress.[6]

Andre grupper som uttrykker følelser mot betaling, er for eksempel gråtekoner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Klakør»[død lenke], Bobmålsordboka
  2. ^ Skår, Astrid (2004). Utrydningstruede ord. 1. Messel forlag. s. 63. ISBN 9788276310788. 
  3. ^ «Klapre»[død lenke], Bokmålsordboka
  4. ^ «Claque», Merriam-Webster
  5. ^ «Chapeau-bras», Dictionary.com
  6. ^ «Astroturfing», The Dictionary

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]