Kladow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Kladow
Kladow
Kladow landsbykirke er fra begynnelsen på 1800-tallet
LandTyskland Tyskland
DelstatBerlin Berlin
StatusOrtsteil i bydelen Spandau
Areal14,8 km²
Befolkning13 993 (2011)
Bef.tetthet945,47 innb./km²
Høyde over havet50 meter

Eldre gårdsbebyggelse i Sacrower Kirchweg 6/8

Kladow [ˈklaːdoː] er en ortsteil i Berlins bydel Spandau. Navnet er avledet av det slaviske ordet kloda for trestamme.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Kladow grenser i nord til Gatow, i øst og sørøst til Havel og i vest og sørvest til delstaten Brandenburg, med nabolandsbyene Sacrow og Gross Glienicke. Med ca 11 500 innbyggere tilhører Kladow de deler av Berlin som har beholdt sin landlige karakter. Nær landsbyens sentrum ligger strandpromenaden med den ubebodde øya Imchen utenfor.

Historie[rediger | rediger kilde]

I Kladow er det gjort arkeologiske funn fra 800-tallet til 1 100-tallet og dessuten metallarbeider fra tidlig middelalder. I skriftlige kilder fra 1267 nevnes stedet som Clodow. Fra midten av 1 300-tallet var stedet eid av Benediktinerklosteret St. Marien zu Spandau. Etter reformasjonen ble klosteret oppløst i 1558 og landsbyen overdratt til kurfyrsten. Under tredveårskrigen ble dette stedet som flere landsbyer i området, sterkt skadet og seks gårder ble forlatt.

Private grunneiere overtok området fra 1660 og i 1685 overtok alkymisten Johannes Kuckel lensgården for å finansiere sine prosjekter. På 1700-tallet ble det på kongelig ordre plantet morbærtrær for å gå igang med silkeproduksjon. I 1744 ble herregården (Vorverk) Neu-Kladow anlagt og på denne oppført et stort våningshus i 1800. En stor brann ødela store deler av landsbyen i 1808. Kirken ble gjenreist i 1818og er bevart i denne skikkelsen til idag.

Bybefolkningen flyttet ut til stedet på 1800-tallet og en entreprenør fra Berlin kjøpte gården Neu-Kladow. En rekke villaer ble bygget langs Havel. I 1920 ble Kladow som del av Spandau også innlemmet i Stor-Berlin.

Militærflyplassen Kladow ble bygget i årene 1934-1935. Denne ble etter den andre verdenskrigen innlemmet i Gatow, men fra 2003 for en stor del igjen innlemmet i Kladow. Lufthavnen var ved siden av Tempelhof lufthavn og Tegel lufthavn en av de tre lufthavner i Berlin som gjorde det mulig å opprettholde luftbroen under Berlinblokaden.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Kladow fremstår idag som en landsby i storbyen. Luftwaffemuseet med fly fra både Luftwaffe og NVA finnes på Gatow lufthavn.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Kladow kan nås med buss tilhørende Berliner Verkehrsbetriebe. BVB trafikkerer også strekningen Kladow – Wannsee med båt (Fährlinie F10).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]