Kjetil Aleksander Lie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kjetil Aleksander Lie
Kjetil Aleksander Lie
Kjetil A. Lie NM Hamar 2007.jpg
Kjetil på NM på Hamar i 2007
Født18. november 1980 (37 år)
Søsken Espen Lie
Beskjeftigelse Sjakkspiller
Nasjonalitet Norge Norge
TittelGM
NSF-rating2527
Høyeste NSF-rating2576 (september 2007)
FIDE-rating2532 (mai 2012)
Høyeste FIDE-rating2563 (oktober 2007)
FIDE-profil (en)

Kjetil Aleksander Lie (født 18. november 1980 i Porsgrunn) er en norsk sjakkspiller som innehar tittelen stormester i sjakk og ble norgesmester i 2009. Han er storebror til sjakkspilleren Espen Lie.

Kjetil A. Lie vokste opp på Brattås ved Porsgrunn som det nest eldste av seks søsken, og begynte å spille skolesjakk åtte år gammel. Han fikk sitt nasjonale gjennombrudd da han som 13-åring uventet ble norgesmester i klassen for kadetter (16 år og yngre) under Sjakk-NM i Drammen 1994.

I 2002 ble Lie tildelt IM-tittelen (internasjonal mester), og i februar 2005 ble han utropt til stormester (GM). Stormestertittelen er den høyeste tittelen til verdenssjakkforbundet FIDE, og Lie var den åttende nordmannen som ble tildelt denne. Lie fullførte sin tredje GM-inntegning da han som den lavest rangerte oppnådde 4.5/9 i den svært sterke turneringen Smartfish Chess Masters i Drammen ved årsskiftet 2004-05, etter blant annet å ha beseiret den tidligere VM-toeren Viktor Kortsjnoj. Sine to første inntegninger i stormestertittelen hadde Lie tatt i Norgesmesterskapet for klubblag 2004 og i den danske storturneringen Politiken Cup 2004. Lie gjorde ytterligere to meget sterke resultater i åpne internasjonale turneringer da han i 2006 vant først Det Åpne NM i Oslo og så Gausdal Bygger'n Masters, begge med den høye poengsummen 7.5/9. Sitt så langt aller sterkeste turneringsresultat gjorde han likevel under Arctic Chess Challenge i Tromsø sommeren 2007, da han tross tap i siste runde endte på andreplass med poengsummen 7.0/9 og et ratingprestasjon på 2675.

Lie har de siste ti årene vært førstebordsspiller og spilt så godt som alle kampene for førstelaget til Porsgrunn SK, som hele perioden har tilhørt norgeseliten. Lagets største fremgang så langt er førsteplass i NM-finalen for lag 2006.

På 2000-tallet har Lie også vært en støttespiller for det norske landslaget. I Sjakk-OL representerte han for første gang Norge 19 år gammel i 2000. Poengsummen 4.5/11 på bord 2-3 var den gang i underkant av forventningene. Lies senere resultater i Sjakk-OL har imidlertid vært meget sterke og med en klart positiv score: Han tok 8.0/13 på bord 2-3 i 2002, 6.5/10 på bord 3-4 i 2004, 8.0/12 på bord 2-4 i 2006 og senest 5.0/8 på bord 2-3 i 2008. Lie har vunnet en rekke oppsiktsvekkende partier mot internasjonale stjerner under Sjakk-OL, og ble blant annet matchvinner da Norge i Sjakk-OL 2008 sensasjonelt beseiret sjakkstormakten Kina 2.5-1.5. Sammen med stormester Leif Erlend Johannessen er Lie den eneste norske spilleren som har spilt i alle Sjakk-OL på 2000-tallet. Han er en nær venn av Magnus Carlsen, og har ved flere store internasjonale turneringer fungert som sekundant for denne.

Lies svake resultater i eliteklassene til Sjakk-NM sto i mange år ikke i stil med hans sterke resultater fra andreturneringer. Under NM på Hamar i 2007 var han imidlertid nær omkamp om NM-tittelen, og endte på tredjeplass etter at et dramatisk syv timers parti i siste runde endte uavgjort. Norgesmester ble det året Kjetil A. Lies fire år yngre bror Espen Lie. NM i Tønsberg 2008 ble et nytt tilbakeslag for Lie, som etter flere uventede partitap uansett var ute av medaljekampen da han grunnet sykdom ikke kunne stille opp til niende og siste runde. NM i Bergen 2009 startet også vanskelig, da Lie etter en grov feilvurdering tapte mot en langt lavere rangert motstander i første runde. Med fem seire og tre uavgjorte partier gjorde han det imidlertid svært godt på de resterende åtte rundene, og poengsummen 6.5/9 viste seg å holde til udelt førsteplass da verken den tidligere sjudobbelte norgesmesteren Simen Agdestein eller regjerende norgesmester Frode Elsness lyktes med å vinne sine partier i en dramatisk siste runde. Lie ble dermed den første norgesmesteren siden 2003 som er kåret uten omkamp. I og med hans førsteplass ble brødrene Lie historiske som det første brødrepar til å vinne NMs eliteklasse.

På de offisielle ratinglistene fra Norges Sjakkforbund og verdenssjakkforbundet FIDE sommeren 2009, er Lie rangert som Norges femte beste sjakkspiller etter stormesterkollegaene Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer, Simen Agdestein og Leif Erlend Johannessen. Med seieren i NM gikk imidlertid Lie uoffisielt forbi Johannessen og opp på fjerdeplass.

Lie forsøkte å leve som profesjonell sjakkspiller i sesongen 2007–08, men trivdes dårlig med det og presterte da svært ujevne resultater. Han har siden arbeidet heltid som miljøterapeut ved Borge barneskole og ved skolefritidsordningen i Porsgrunn, og drevet omfattende nybegynneropplæring på skoler i kommunen. Lie har åpent kritisert det stadig større fokuset på åpningsteori i elitesjakken, og oppfordret til mer kreativitet og mindre teoripugging. Han regnes selv som en svært kreativ og taktisk skarp angrepsspiller, men har de siste femten årene stadig utvidet både sitt kjennskap til åpningsteori og sin posisjonelle sjakkforståelse. Lie er en sjeldent kompromissløs og kampglad sjakkspiller, som har spilt mange spektakulære angrepspartier og som sjelden har slitt med for mange uavgjorte partier. Problemet hans har snarere vært å holde stabiliteten oppe gjennom hele turneringen og å unngå unødvendige tap, som flere ganger har rammet ham i innspurten på viktige turneringer. I et intervju med Norsk Sjakkblad 3/2009 uttalte Lie til et spørsmål om sine videre ambisjoner at «Min største drøm er å slå meg til ro i Porsgrunn, med en trygg og givende jobb, en herlig kone, og noen smårollinger».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]