Kjetil Aleksander Lie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjetil Aleksander Lie
Kjetil Aleksander Lie
Kjetil A. Lie NM Hamar 2007.jpg
Kjetil på NM på Hamar i 2007
Født18. november 1980 (37 år)
Søsken Espen Lie
Beskjeftigelse Sjakkspiller
Nasjonalitet Norge Norge
TittelGM
NSF-rating2527
Høyeste NSF-rating2576 (september 2007)
FIDE-rating2532 (mai 2012)
Høyeste FIDE-rating2563 (oktober 2007)
FIDE-profil (en)

Kjetil Aleksander Lie (født 18. november 1980 i Porsgrunn) er en norsk sjakkspiller som innehar tittelen stormester i sjakk og ble norgesmester i 2009. Han er storebror til sjakkspilleren Espen Lie.

Kjetil A. Lie vokste opp på Brattås ved Porsgrunn som det nest eldste av seks søsken. Han begynte å spille skolesjakk åtte år gammel og fikk sitt nasjonale gjennombrudd da han som 13-åring ble norgesmester i klassen for kadetter (16 år og yngre) under Sjakk-NM i Drammen 1994.

I 2002 ble Lie tildelt IM-tittelen (internasjonal mester), og i februar 2005 ble han stormester (GM). Stormestertittelen er den høyeste tittelen til verdenssjakkforbundet FIDE. Lie var den åttende nordmannen som ble tildelt denne tittelen. Han fullførte sin tredje GM-inntegning da han som den lavest rangerte oppnådde 4.5/9 i den svært sterke turneringen Smartfish Chess Masters i Drammen ved årsskiftet 2004-05, etter blant annet å ha beseiret den tidligere VM-toeren Viktor Kortsjnoj. Sine to første inntegninger i stormestertittelen hadde Lie tatt i Norgesmesterskapet for klubblag 2004 og i den danske storturneringen Politiken Cup 2004. Lie gjorde ytterligere to meget sterke resultater i åpne internasjonale turneringer da han i 2006 vant først Det Åpne NM i Oslo og så Gausdal Bygger'n Masters, begge med den høye poengsummen 7.5/9. Sitt sterkeste turneringsresultat gjorde han under Arctic Chess Challenge i Tromsø sommeren 2007 endte på andreplass med poengsummen 7.0/9 og et ratingprestasjon på 2675.

Lie har de siste ti årene vært førstebordsspiller og spilt så godt som alle kampene for førstelaget til Porsgrunn SK.

I Sjakk-OL representerte han for første gang Norge i 2000. Lie har vunnet en rekke partier mot internasjonale stjerner under Sjakk-OL, og ble matchvinner da Norge i Sjakk-OL 2008 beseiret sjakkstormakten Kina 2.5-1.5. Sammen med stormester Leif Erlend Johannessen er Lie den eneste norske spilleren som har spilt i alle Sjakk-OL på 2000-tallet.

Under NM på Hamar i 2007 var han nær omkamp om NM-tittelen, og endte på tredjeplass etter at et dramatisk syv timers parti i siste runde endte uavgjort. Norgesmester ble det året Kjetil A. Lies fire år yngre bror Espen Lie. Under NM i Bergen i 2009 ble Lie den første norgesmesteren siden 2003 som ble kåret uten omkamp. I og med hans førsteplass ble brødrene Lie det første brødrepar til å vinne NMs eliteklasse.

På de offisielle ratinglistene fra Norges Sjakkforbund og verdenssjakkforbundet FIDE sommeren 2009, var Lie rangert som Norges femte beste sjakkspiller etter Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer, Simen Agdestein og Leif Erlend Johannessen. Med seieren i NM gikk Lie uoffisielt forbi Johannessen og opp på fjerdeplass.

Lie forsøkte å leve som profesjonell sjakkspiller i sesongen 2007–08, men presterte ujevne resultater. Han har siden arbeidet heltid som miljøterapeut ved Borge barneskole og ved skolefritidsordningen i Porsgrunn.

Lie er en kompromissløs og kampglad sjakkspiller, som har spilt mange spektakulære angrepspartier. Problemet hans har vært å holde stabiliteten oppe gjennom hele turneringen og å unngå unødvendige tap, som flere ganger har rammet ham i innspurten på viktige turneringer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]