Kjennemerke for motorkjøretøy i Europa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjennemerke fra Østerrike i EU-modell etter rådsforordningen 2411/98 
Norsk kjennemerke. Både EU-skilt og den norske versjonen tilfredsstiller kravene Wienkonvensjonen stiller til kjøretøy som skal kjøres i utlandet. 

Et kjennemerke for motorkjøretøy, eller bilskilt, er en plate med en kombinasjon av sifre og eventuelt bokstaver som tjener til identifikasjon av et kjøretøy. Kjennetegnet viser kjøretøyets registreringsnummer og er som laget av metall eller plast. Tegnene kan være preget, malt, klebet eller heftet på merket. For noen kjøretøyer, som bil, er det de fleste steder krav om kjennemerker både foran og bak på kjøretøyet, mens det noen områder er nok med ett kjennemerke.

I Europa har de fleste land har tatt i bruk et felles format for kjennemerker slik som "EU-skilt" utstedt i EU-medlemsstatene. Dette formatet tilfredsstiller kravene i Wienkonvensjonen om veitrafikk, som slår fast at grensekryssende kjøretøy må vise et fastsatt nasjonalitetsmerke bak på kjøretøyet. Dette nasjonalitetsmerket kan være et hvitt ovalt klistremerke, eller være inkludert på registreringsskiltet (kjennemerket). Når nasjonalitetsmerket er inkludert på registreringsskiltet må være inkludert på både det fremre og det bakre registreringsskiltet, og nasjonalitetsmerket kan være supplert med flagget eller emblemet til nasjonalstaten, eller emblemet for den regionale økonomiske organisasjonen landet tilhører (for eksempel EU-flagget for EU-land).[1]

Format[rediger | rediger kilde]

De fleste europeiske land utsteder kjennemerker som er:

 • 520 x 110 mm (20,5 x 4,3 tommer)
 • 520 x 120 mm (20,5 x 4,7 tommer)

Dette er en av de grunnleggende standard størrelsene i verden. De andre er:

 • 305 x 152 mm (12,0 x 6,0 tommer)
 • 305 x 160 mm (12,0 x 6,3 tommer)
 • 372 x 135 mm (14,6 vx 5,3 tommer)

Noen europeiske land utsteder kjennemerker i andre størrelser:

 • 330 x 140 mm (13,0 x 5,5 tommer) i Andorra
 • 440 x 120 mm (17,3 x 4,7 tommer) i Finland
 • 260 x 110 mm (10,2 x 4,3 tommer) i Monaco
 • 390 x 120 mm (15,4 x 4,7 tommer) i San Marino
 • 300 x 80 mm (11,8 x 3,1 tommer) i Sveits og Liechtenstein (bare foran)
 • 360 x 110 mm (14,1 med 4,3 tommer) i Italia (bare foran)
 • 390 x 130 mm (15,4 med 5,1 tommer) og 345 x 130 mm (13,5 x 5,1 tommer) på Åland

Den europeiske union[rediger | rediger kilde]

Det felles EU-formatet med et blått felt ytterst til venstre med det europeiske flagget og landskode under ble innført av rådsforordning (EF) 2411/98 av 3 november 1998[2] og trådte i kraft 11 november 1998. Det var basert på en modell tre medlemsstater allerede hadde innført: Irland (1991),[3] , Portugal (1992) [4] og Tyskland (1994).[5] Luxembourg hadde hatt kjennemerker med EU-flagget på venstre siden 1988. Kjøretøy med "EU-skilt" trenger ikke separat hvitt ovalt nasjonalitetsmerke i land som har underskrevet Wienkonvensjonen om veitrafikk, da dette formatet tilfredsstiller kravene i konvensjonen.[6]

 • Det felles formatet består av en blå stripe på venstre side av kjennemerket. Den blå stripen inneholder det europeiske flagget (tolv gule stjerner), sammen med landskoden til medlemsstaten der kjøretøyet er registrert. Alle EU-land utsteder nå kjennemerket i dette formatet, selv om det er valgfritt for medlemsstatene.
 • Bare EU-land som har underskrevet Wienkonvensjonen om vegtrafikk er bundet til å gjenkjenne EU-formatet. Dette er på grunn av måten forskriften er utformet, ved å referere til godkjenning av utenlandske kjennemerker i henhold til Wienkonvensjonen om veitrafikk.[2]
 • EU-skilt er enten hvite eller gule, er er bredere enn de er høyden. Gule registreringsskilt er brukt både foran og bak i Luxembourg og Nederland. I Kypros er gule registreringsskilt brukt bak og hvite foran. Danmark og Ungarn bruke gule skilter for kjøretøy som er registrert på kommersielle kjøretøy. Danmark innførte EU-formatet på frivillig basis i 2009.[7] Danske skilter har en holografisk stripe til høyre for det blå feltet. I Hellas, Latvia, Litauen og Sverige er gule skilter brukt for taxier.
 • Belgia bruker røde tegn og er det eneste landet som ikke bruker standard svart-på-hvitt eller svart på gult. I november 2011 ble det introdusert EU-skilt med en litt mørkere nyanse av rød enn tidligere (RAL 3003) for å bedre leseligheten.
 • De fleste europeiske land bruker skilt av metall, men Frankrike og Irland bruker en blanding av plast- og metallskilt. Kjennemerker produsert av plast har tidligere også vært brukt i Sverige og Norge.

Andre europeiske land[rediger | rediger kilde]

Flere europeiske land har innført et format på sine kjennemerker som ligner EU formatet. Biler med slike kjennemerker som er utstedt i land som kontraherende til Wienkonvensjonen om veitrafikk, trenger ikke ikke separat hvitt ovalt nasjonalitetsmerke i land som har underskrevet Wienkonvensjonen om veitrafikk, da dette formatet tilfredsstiller kravene i konvensjonen.[6]

 • Norge er et eksempel på en slik stat. Norske kjennemerker ligner "EU-skilt" med forskjellen at det norske flagget erstattet de gule stjernene. I Norge er vanlig bilskilt hvite med sorte tegn. Biler uten bakseter har grønne skilter med sorte tegn.
 • Tyrkia bruker "EU-skilt" men uten de tolv stjernene.
 • Island utsteder kjennemerker med islandsk flagg over landskoden til venstre på skiltet.
 • Av de landene som ble medlem av EU i 2004 brukte Malta allerede brukt EU-skilt, mens Latvia, Polen og Litauen hadde kjennemerker med nasjonale flagg på blå stripe, det hadde også Bulgaria og Romania før sin inntreden i 2007.
 • Gibraltar og Storbritannia bruker gule registreringsskilt bak og hvite foran. Storbritannia bruker en blanding av plast- og metallskilt, men for det meste plastkilt.
 • I Storbritannia kan kjøretøy bruke kjennemerker med nasjonale flagg fra England, Skottland eller Wales, eller alternativt unionsflagget (Storbritannias flagg), sammen med koden "ENG", "Eng", "ENGLAND" eller "England" for det engelske flagget, "SCO", "Sco", "SCOTLAND" eller "Scottland" for det Skotske flagget, "CYM", "Cym", "CYMRU", "Cymru", "WALES" eller "Wales" for det Walisiske flagget, "GB", "GREAT BRITAIN", "Great Britain", "UK", "UNITED KINGDOM" eller "United Kingdom for unionsflagget henholdsvis.[8]
  • Ifølge den britiske regjeringen er disse skiltene ikke gyldige for kjøring i andre land. Etter at Storbritannia ratifiserte Wienkonvensjonen om veitrafikk i 2018, er imidlertid registreringsskilt med koden "GB" og unionsflagget gyldig i andre land som er kontraherende til konvensjonen likevel. Dette fordi disse kjennemerkene viser nasjonalitetsmerket (GB) er er supplert med flagget eller emblemet til nasjonalstaten (unionsflagget, og dermed tilfredsstiller kravene som er fastsatt i konvensjonen.[9]
 • Kjøretøyer registrert i Nord-Irland kan kun vise det britiske unionsflagget sammen GB/UK.[10] Det britiske oversjøiske territoriet Gibraltar utsteder skilt som ligner EU-skilt, men uten flagg/emblem.

Grensekryssende kjøretøy[rediger | rediger kilde]

I henhold til Wienkonvensjonen om veitrafikk er kjøretøy i grenseoverskridende trafikk forpliktet til å vise et skilt med registreringslandets nasjonalitetsmerke må bak på kjøretøyet. Kravene til dette skiltet er spesifisert i konvensjonens anneks 3. Der heter det at skal ha svart skrift på hvit oval bakgrunn eller være inkludert i selve kjennemerket. Hvis det er inkludert i kjennemerket skal det vises både foran og bak. En av de viktigste fordelene av konvensjonen for bilister er at avtalepartene er forpliktet til å anerkjenne lovligheten av kjøretøy fra andre avtaleland. Noen krav må likevel være tilfredsstilt når man kjører utenfor registreringslandet:

 • De fysiske kravene for skiltet er definert i anneks 3 i Wienkonvensjonen om veitrafikk. Der heter det at skal ha svart skrift på hvit oval bakgrunn eller være inkludert i selve kjennemerket. Skiltet bør ikke være festet på en slik måte at det kan forveksles med registreringsnummeret eller svekke registreringsskiltets lesbarh.
 • Hvis det er inkludert i kjennemerket skal det vises både foran og bak og kan suppleres med flagget eller emblemet av nasjonalstaten, eller emblem for regional økonomisk integrasjons organisasjon som landet tilhører. Nasjonalitetsmerket bør bli vist på helt til venstre eller helt til høyre på registreringsskiltet. Når et symbol/flagg/emblem er inkludert er det obligatorisk at feltet er plassert helt til venstre. Nasjonalitetsmerket skal være lett identifiserbart, og plassert slik at det ikke kan forveksles med registreringsnummeret eller svekke lesbarheten. Nasjonalitetsmerket skal derfor være en annen farge enn selve registreringsnummeret, eller ha en annen bakgrunnsfarge enn den bak registreringsnummeret, eller være klart adskilt fra registreringsnummeret, for eksempel med en linje.[1]

Det felles EU-format med en blå del ytterst til venstre med EU-flagg og landskode ble innført ved rådsforordning (EF) 2411/98 av 3 november 1998 og trådte i kraft 11 november 1998. I henhold til Artikkel 3 i forordningen, skal medlemsstatene som krever at kjøretøy som er registrert i en annen medlemsstat viser nasjonalitetsmerke også skal gjenkjenne kjennemerker som er utstedt i samsvar med forordningen (det felles EU-formatet). På grunn av måten forskriften er utformet ved å referere til godkjenning av utenlandske kjennemerker i henhold til Wienkonvensjonen om veitrafikk er det bare EU-land som har underskrevet denne konvensjonen som er forpliktet til å anerkjenne det felles EU-formatet.[2] Derfor er bilskilt som er utstedt i det felles EU-formatet og andre bilskilt som er utstedt i henhold til Wienkonvensjonen like gyldige i EU-land. EU-kommisjonen har bekreftet at britiske biler med nasjonalitetsmerke inkludert på kjennemerke ikke trenger separat nasjonalitetsmerke i EU-land som er med i Wienkonvensjonen om veitrafikk etter Brexit. Alle EU-land unntatt Irland, Kypros, Malta og Spania er part av konvensjonen.[11]

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Land Kode Stripe Eksempel Motorcycle plates
AlbaniaAlbania Albania AL Non-EU-section-with-AL-2011.svg Albania plate.JPG
AndorraAndorra Andorra AND Andorra aktuell 2014.jpg

Andorra motorcycle plate.jpg

ØsterrikeØsterrike Østerrike A EU-section-with-A.svg Austrian license plate.svg

Plate motorcycle Austria PL-1YEX.jpg

HviterusslandHviterussland Hviterussland BY Non-EU-section-with-BY.svg BY-auto-number-1.png Belarussian license plate for motorcycles.png
BelgiaBelgia Belgia B EU-section-with-B.svg Belgian License plate from 2010-11-16 onwards.JPG Belgium motorcycle plate 01.jpg
Bosnia-HercegovinaBosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina BIH Non-EU-section-with-BIH-09.svg Registarske tablice Bosne i Hercegovine.svg
Bulgaria Bulgaria BG EU-section-with-BG.svg Plak shakhsi2-BG.png

License plate Bulgaria motorcycle.JPG

KroatiaKroatia Kroatia HR EU-section-with-HR.svg Registration-plate zagreb.jpg

Croatia motorcycle plate.jpg

TsjekkiaTsjekkia Tsjekkia CZ EU-section-with-CZ.svg Czech license plate.svg Czech motorcycle registration plate 2019.jpg
DanmarkDanmark Danmark DK EU-section-with-DK.svg Europlate Denmark.jpg

Denmark motorcycle plate.jpg

EstlandEstland Estland EST EU-section-with-EST.svg Estonian license plate.svg

Estonska tablicka za motorcikl.jpg

FinlandFinland Finland FIN EU-section-with-FIN.svg Finland registration plate 2007.jpg

Finland licenseplate motorcycle EU.JPG

FrankrikeFrankrike Frankrike F EU-section-with-F.svg AA-229-AA ref License plate of France.png Registration plate motorcycle France-EU.jpg
TysklandTyskland Tyskland D EU-section-with-D.svg Germany (D) European Union license plate - Number KA PA 777.jpg Alemanya.KA-moto.jpg
HellasHellas Hellas GR EU-section-with-GR.svg Greek license plate.svg ГРЕЦІЯ НОМЕР М.JPG
UngarnUngarn Ungarn H EU-section-with-H.svg Standard Hungarian plate.jpg

Hungarian motorcycle plate.jpg

IslandIsland Island IS Non-EU-section-with-IS.svg Iceland car plate.jpg Iceland motorcycle plate.jpg
IrlandIrland Irland IRL EU-section-with-IRL.svg Irish 2019 license plate.jpg Irish motorcycle plate.jpg
ItaliaItalia Italia I EU-section-with-I.svg Targa automobilistica Italia 1999 CZ•889 KF Bolzano-Alto Adige posteriore.svg Targa automobilistica Italia 1999 BB 03813 Roma motocicletta.jpg
LatviaLatvia Latvia LV EU-section-with-LV.svg Latvian license plate.svg Latvian motorcycle number plate.png
LiechtensteinLiechtenstein Liechtenstein FL FL 41443 - ambulance series (-144-).jpg Liechtenstein motorcycle plate.jpg
LitauenLitauen Litauen LT EU-section-with-LT.svg Lithuanian license plate.svg Lithuanian motorcycle license plate.png
LuxembourgLuxembourg Luxembourg L EU-section-with-L.svg Luxembourg licenseplate EU.JPG Luxembourg motorcycle plate.jpg
MaltaMalta Malta M EU-section-with-M.svg Maltese license plate.svg Malta motorcycle plate.jpg
MoldovaMoldova Moldova MD Non-EU-section-with-MD(2015).png MD license plate ABC012 2015.svg Moldovo motorcycle license plate 01.jpg
MonacoMonaco Monaco MC License plate Monaco 2014.jpg Monaco motorcycle registration plate 2016.jpg
MontenegroMontenegro Montenegro MNE Non-EU-section-with-MNE.svg Car-plate plevlja.jpg License plate for small Motorcycles from Montenegro.jpg
NederlandNederland Nederland NL EU-section-with-NL.svg Current series dutch license plate.jpg

17-MG-JJ motorcycle license plate of the Netherlands.jpg

Nord-Makedonia Nord-Makedonia [fn 1] NMK Non-EU-section-with-NMK.jpg North Macedonia plate 2019.jpg License plate Macedonia motorcycle new.JPG
NorgeNorge Norge N Non-EU-section-with-N.svg Hvitt, standard skilt.jpg License plate Norway motorcycle.jpg
PolenPolen Polen PL EU-section-with-PL.svg PolishLicensePlates2019.svg License plate Poland 2006 two lines.png
PortugalPortugal Portugal P EU-section-with-P.svg 2020 Portugal license plate example.jpg

Motorcycle License plate Portugal.jpg

RomaniaRomania Romania RO EU-section-with-RO.svg Romanian license plate.svg

Romanian motorcycle license plate.jpg

San MarinoSan Marino San Marino RSM Targa automobilistica San Marino 1993 L0198.jpg

Targa automobilistica San Marino 1993 L031 motocicletta.jpg

SerbiaSerbia Serbia SRB Non-EU-section-with-SRB-2011.svg Serbian license plate 2011.jpg Serbia motorcycle license plate Beo Grad.JPG
SlovakiaSlovakia Slovakia SK EU-section-with-SK.svg SK-number-plate-2004.svg Slovakia motorcycle license plate with Euro band - CA642CY.jpg
SloveniaSlovenia Slovenia SLO EU-section-with-SLO.svg Registrska tablica.jpg Tablica motorja 150x110.jpg
SpaniaSpania Spania E EU-section-with-E.svg Matrícula automovilística España 2000 2008 ZGZ largo.svg Matrícula automovilística España 2000 4315 BHH motocicleta.jpg
SverigeSverige Sverige S EU-section-with-S.svg SueciaPXO755.jpg Registration plate motorcycle Sweden-EU.jpg
SveitsSveits Sveits CH Switzerland licence plate 2007 from Sankt Gallen canton.jpg CaptureGE.png
UkrainaUkraina Ukraina UA Non-EU-section-with-UA.svg License plate of Ukraine 2015.png Motorcycle license plate of Ukraine 2015.png
StorbritanniaStorbritannia Storbritannia[fn 2] GB Non-EU-section-with-only-GB.png

Non-EU-section-with-GB(rear).png

Regular UK Rear Registration Plate (post-Brexit).png Standard Motorcycle Plate (post-Brexit).png
Mal:VAT V Targa automobilistica Città del Vaticano 1988 CV 03566 residenti.jpg
Notater
 1. ^ Inntil februar 2019 ble MK brukt.[12]
 2. ^ Disse to formatene tilfredsstiller kravene i Wienkonvensjonen om veitrafikk (De viser nasjonalitetsmerke (GB) inkorporert på kjennemerket supplert med et flagg eller emblem av nasjonalstaten (det britiske unionsflagget), eller den regionale økonomiske organisasjonen (EU) landet tilhører). Det er også mulig å få kjennemerke med flagget til England, Skottland eller Wales sammen med de korresponderende kodene (for eksempel "ENG", "Eng" "ENGLAND" eller "England"), men disse tilfredsstiller ikke konvensjonens krav for kjøring i utlandet.

Transkontinentale land[rediger | rediger kilde]

Territorium Kode Stripe Eksempel Motorsykkel plater
AserbajdsjanAserbajdsjan Aserbajdsjan AZ Azerbaijan 2011 plate.jpg
KyprosKypros Kypros CY EU-section-with-CY.svg 2013 Cyprus sample licence plate.png 2013 Cyprus motorcycle plate.jpg
GeorgiaGeorgia Georgia GE Non-EU-section-with-GE.svg New EU style vehicle registration plates of Georgia (3).jpg
 RusslandRussland Russland RUS License plate in Russia.svg

Russia 2019 motorcycle license plate.png

TyrkiaTyrkia Tyrkia TR Non-EU-section-with-TR.svg Türkiye taşıt plaka kodları Özel.png Motorcycle license plate Turkey (34 - Istanbul).jpg

Avhengige områder, andre områder og delvis anerkjente stater[rediger | rediger kilde]

Territorium Kode Stripe Eksempel Motorsykkel plater
Abkhasia Abkhasia ABH Abhazia-plate.jpg
Åland Åland AX Kfz-Kennzeichen Aland2.jpg Åland motor cycle plate (1).jpg
Færøyene Færøyene FO Licenseplate of Faroe Islands.JPG
Gibraltar Gibraltar GBZ Non-EU-section-with-GBZ.png Gibraltar rear number plate.jpg
Guernsey Guernsey GBG GBG-license-plate.jpg GBG 1845 motorcycle.jpg
Man Man GBM Licenceplate of Isle of Man 2.jpg Isle of Man motorcycle license plate.jpg
 JerseyJersey GBJ GBJ-license-plate.jpg
KosovoKosovo Kosovo RKS License plate Kosovo.JPG
Nord-Kypros Nord-Kypros CY Turkish Republic of Northern Cyprus 2018 blue stripe.jpg
Sør-Ossetia Sør-Ossetia RSO RSOnum new2.JPG South Ossetia motorycle license plate.jpg
Transnistria Transnistria PMR TRANSNISTRIA 2000's -LICENSE PLATE ^C 155 BB, THE PLATE - Flickr - woody1778a.jpg Motorcycle license plate from Transnistria.JPG

Europeisk format utenfor Europa[rediger | rediger kilde]

Territorium Kode Stripe Eksempel Motorsykkel plater
ArmeniaArmenia Armenia AM Plak-Shakhsi-AM.png

Tidslinje[rediger | rediger kilde]

Tidslinje over europeiske kjennemerker fra 1960 til i dag
Land 1960-tallet 1970-tallet 1980-tallet 1990-tallet 2000-tallet 2010-tallet 2020-tallet
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
AlbaniaAlbania AL
AB 1234
AB 12345
12 AB 123
AB 1234 A
Non-EU-section-with-AL.svg AB 1234 A
Non-EU-section-with-AL-2011.svg AB 123 AB
AndorraAndorra AND
Coat of arms of Andorra.svg 1234
PRINCIPAT D'ANDORRA
Coat of arms of Andorra.svg 12345
PRINCIPAT D'ANDORRA
Coat of arms of Andorra.svg A1234
PRINCIPAT D'ANDORRA
Coat of arms of Andorra.svg A1234
AND PRINCIPAT D'ANDORRA
BelgiaBelgia B
1234.A
A.AB.12
ABC•123
ABC-123
123-ABC
EU-section-with-B.svg 1-ABC-123
BulgariaBulgaria BG
Пз•X•1234
ПЗ•1234•X
PA 1234 AX
Non-EU-section-with-BG.svg PA 1234 AX
EU-section-with-BG.svg PA 1234 AX
Bosnia-HercegovinaBosnia-Hercegovina BIH
AB-12345 A
AB Coat of arms of the Croatian Republic of Herzeg-Bosnia.svg 123-AB
123-A-123
Non-EU-section-with-BIH-09.svg A12-A-345
ТБ Serbian Cross (2004-2010).svg 123-45
Non-EU-section-with-BIH-05.svg AB-1234 AB
DanmarkDanmark DK
KA 12.123
AB 12 345
EU-section-with-DK.svg AB 12 345
EstlandEstland EST
123 ABC
EU-section-with-EST.svg 123 ABC
FinlandFinland FIN
ABC-12
ABC-123
EU-section-with-FIN.svg ABC-123
FrankrikeFrankrike F
123 ABC 75
EU-section-with-F.svg 123 ABC 75
EU-section-with-F.svg AB-123-AB  
HellasHellas GR
123•123
AB-1234
ABC-1234
EU-section-with-GR.svg ABC-1234
HviterusslandHviterussland BY
1234 AB
1234 ABC
Non-EU-section-with-BY.svg 1234 AB-1
IrlandIrland IRL
ABC 123
123 ABC
87-AB-1234
EU-section-with-IRL.svg 91-AB-12345
EU-section-with-IRL.svg 00-AB-123456
EU-section-with-IRL.svg 131-AB-12345
IslandIsland IS
A12345
AB 123
Non-EU-section-with-IS.svg AB 123
Non-EU-section-with-IS.svg AB C12
ItaliaItalia I
MI 123456
MI MI 123456
MI 123456
AB 123AB
EU-section-with-I.svg AB 123AB  
KroatiaKroatia HR
AB Coat of arms of Croatia.svg 1234 CD
EU-section-with-HR.svg AB Coat of arms of Croatia.svg 1234 CD
KyprosKypros CY
AB 123
AB 123
ABC 123
EU-section-with-CY.svg ABC 123
EU-section-with-CY.svg ABC 123
LiechtensteinLiechtenstein FL
FL Blason Liechtenstein.svg 12345
LatviaLatvia LV
Non-EU-section-with-LV.svg AB-1234
EU-section-with-LV.svg AB-1234
LitauenLitauen LT
Non-EU-section-with-LT.svg ABC 123
EU-section-with-LT.svg ABC 123
LuxembourgLuxembourg L
12345
A 1234 L international vehicle registration oval.svg
AB 123
Flag of Europe.svg AB 123
EU-section-with-L.svg AB 1234
MaltaMalta M
1234
A-1234 M international vehicle registration round.svg
EU-section-with-M.svg ABC ▪ 123
MoldovaMoldova MD
Non-EU-section-with-MD-92.svg AB AB 123
Non-EU-section-with-MD.svg AB AB 123
Non-EU-section-with-MD-2011.svg AB AB 123
Non-EU-section-with-MD(2015).png ABC 012
MonacoMonaco MC
Blason Monaco.svg A123
Blason Monaco.svg A123
Blason Monaco.svg A1234
MC PRINCIPAUTE DE MONACO
MontenegroMontenegro MNE
Non-EU-section-with-MNE.svg PG Coat of arms of Montenegro.svg AB 123
Nord-MakedoniaNord-Makedonia NMK AB РМ123-AB AB  AБ  123-AB
Non-EU-section-with-MK-2012.svg AB  AБ  1234 AB
Non-EU-section-with-NMK.jpg AB  AБ  1234 AB
NorgeNorge N
A-12345
AB12345
AB 12345
Non-EU-section-with-N.svg AB 12345
NederlandNederland NL
AB-12-12
12-12-AB
12-AB-12
AB-12-AB
AB-AB-12
EU-section-with-NL.svg AB-AB-12
EU-section-with-NL.svg 12-AB-AB
EU-section-with-NL.svg 12-ABC-3
PolenPolen PL
AB 1234
ABC 1234
Non-EU-section-with-PL.svg ABC 12AB
EU-section-with-PL.svg ABC 12AB
PortugalPortugal P
AA-12-34
EU-section-with-P.svg 12-34-AB
EU-section-with-P.svg 12-34-AB  
EU-section-with-P.svg 12-AB-34  
EU-section-with-P.svg AA-01-AA
RomaniaRomania RO
12,345-B
12-B-12345
Non-EU-section-with-RO.svg AB 12ABC
EU-section-with-RO.svg AB 12ABC
RusslandRussland RUS
12-34 МОЦ
и 1234 ЦП
  A 123 AB Non-EU-section-with-RUS.svg
San MarinoSan Marino RSM
RSM Citta di San Marino.png 123
RSM Citta di San Marino.png 1234
RSM Citta di San Marino.png 12345
Coat of arms of San Marino.svg12345
Coat of arms of San Marino.svgA1234
SerbiaSerbia SRB
BG Flag of Yugoslavia (1918–1941).svg 123-456
Non-EU-section-with-SRB-2011.svg BG Serbian Cross.svg 123-AB
SlovakiaSlovakia SK
Non-EU-section-with-SK.svg AB-123AB
EU-section-with-SK.svg AB-123AB
EU-section-with-SK.svg AB Coat of arms of Slovakia.svg 123AB
SloveniaSlovenia SLO
LJ Blason ville si Ljubljana (Slovénie).svg A1-12A
EU-section-with-SLO.svg LJ Blason ville si Ljubljana (Slovénie).svg AB-12A
EU-section-with-SLO.svg LJ Blason ville si Ljubljana (Slovénie).svg AB-12A
SveitsSveits CH
Coat of arms of Switzerland.svg BE 123 456 Wappen Bern matt.svg
SverigeSverige S
A 12345
ABC 123
EU-section-with-S.svg ABC 12A
EU-section-with-S.svg ABC 123
SpaniaSpania E
AB-12345
AB-1234AB
EU-section-with-E.svg 1234 ABC
StorbritanniaStorbritannia GB
ABC 123
ABC 123A
ABC 123A
A123 ABC
AB12 ABC
EU-section-with-GB.svg AB12 ABC
Non-EU-section-with-GB(rear).png AB12 ABC
TsjekkiaTsjekkia CZ
ABC 12-12
1A2 12-12
EU-section-with-CZ.svg 1AB 1234
TyrkiaTyrkia TR
A 12 345
12 AB 1234
12 AB 123
Non-EU-section-with-TR.svg 12 ABC 12
TysklandTyskland D
FL - AB 1234
EU-section-with-D.svg FL AB 1234
UkrainaUkraina UA
Non-EU-section-with-UA-91.svg A1234 AB
Non-EU-section-with-UA-95.svg 123-45AB
Non-EU-section-with-UA-01.svg AB 1234 CD
Non-EU-section-with-UA.svg AB 1234 CD
UngarnUngarn H
AB•12•12
Non-EU-section-with-H.svg ABC-123
EU-section-with-H.svg ABC-123
Flag of the Vatican City.svg V
CV 12345
ØsterrikeØsterrike A
W 123.456
W Wien Wappen.svg 12345 A
EU-section-with-A.svg W Wien Wappen.svg 12345 A
Land 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
1960-tallet 1970-tallet 1980-tallet 1990-tallet 2000-tallet 2010-tallet 2020-tallet


Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]