Kjempebladmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjempebladmåler
Kjempebladmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Geometra papilionaria
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: kjempebladmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Geometra
Habitat: i løvskog, hager og parker
Utbredelse: Palearktis, i Norge over det meste av landet

Kjempebladmåler (Geometra papilionaria) er en sommerfugl som tilhører familien egentlige målere (Geometridae). Denne store, grønne arten, som er vanlig nord til Nordland i Norge, er lett å kjenne på størrelsen og fargen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor (vingespenn 44 – 50 mm), klart grønn måler (fargen blekner gjerne på døde eksemplarer). Antennene er fjæformede hos hannen, trådformede hos hunnen. Kroppen er kledt med korte, grønne hår. Både forvinger og bakvinger er grønne, med to oppstykkede, lyse tverrlinjer.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Kjempebladmåleren er vanlig i løvskog, hager og parker. Larven lever først og fremst på bjørk (Betula spp.), men også på andre løvtrær og busker. De voksne sommerfuglene flyr om natten i juni – august, og kommer gjerne til lys. Den grønne fargen gir dem utmerket kamuflasje om det sitter på undersiden av et blad, som de gjerne gjør, men ikke om de setter seg på en husvegg eller lignende, da de er svært synlige.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Kjempebladmåleren finnes i Europa og videre østover til Japan. I Norge er den vanlig nord til Nordland, det finnes også et par funn fra Troms og Finnmark.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]