Kjell Arne Totland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjell Arne Totland
Kjell Arne Totland.jpg
Totland på nasjonaldagen 2013.
Foto: Morten Bakkeli
Født29. oktober 1944 (74 år)
Beskjeftigelse Journalist
Nasjonalitet Norge

Kjell Arne Totland (født 29. oktober 1944 i Bergen) er en kjent norsk hoffreporter og kongehusekspert. Han er ofte benyttet som kommentator og ekspert på kongesaker både her hjemme og i utenlandske medier. Totland har i dag eksklusiv kontrakt med TV2 som kanalens egen kongehusekspert - og kommenterer jevnlig aktuelle kongesaker på alle kanalens plattformer og programflater - på skjerm, på web og på nett. Totland har også egen blogg - Kongebloggen på tv2.no.

Totland har filologisk embetseksamen med fagene engelsk, fransk og spansk. Han har pedagogisk seminar og har dessuten studert kunsthistorie. I studietiden var han byguide i Bergen og reiseleder i Norge og i utlandet. Totland underviste i mange år i språkfag ved et gymnas i Bergen – og i spansk ved Universitetet i Bergen.

Totland ble hoffreporter i ukebladet Se og Hør ved tronskiftet i 1991 - og hadde hovedansvaret for kongestoffet i bladet fram til juni 2011. Som eneste journalist fulgte han i denne perioden kongeparet på samtlige av deres statsbesøk i utlandet – og han dekket også alle deres innkommende statsbesøk. Han fulgte også kongeparet på alle deres fylkesturer i Norge i årene 1991 - 2011. Som kongereporter fulgte Totland i denne perioden også kronprinsparet og prinsesse Märtha Louise på de fleste av deres offisielle reiser i inn- og utland.

Totland har dekket 22 kongelige bryllup, og han er med dette ledende i Europa på sitt felt.[1] I juli 2011 kommenterte han fyrstebryllupet i Monaco direkte på NRK1. I oktober 2012 kommenterte han kronprinsbryllupet i Luxembourg direkte på samme kanal.

Totland sluttet i Se og Hør da han ved utgangen av mai 2011 sa opp sin frilansavtale med bladet[1] for å stå fritt til å kunne jobbe med kongestoff på flere plattformer og for andre aktører. Kongehusekspertens første større oppgave etter at han sluttet i bladet, var å kommentere fyrstebryllupet i Monaco direkte på NRK1. Han kommenterte også kronprinsbryllupet i Luxembourg direkte på NRK1. Han har også kommentert diverse kongelige bursdager, barnedåp og begravelse for TV2 og TV2 Nyhetskanalen. Fra 1. mars 2013 er Kjell Arne Totland TV2s egen kongehusekspert - på alle kanalens plattformer og programflater.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]