Kjærlighet i koleraens tid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kjærlighet i koleraens tid
orig. El amor en los tiempos del cólera
Forfatter(e)Gabriel García Márquez
SpråkSpansk
Utgitt1985
ForlagPenguin Random House
Sider464

Kjærlighet i koleraens tid (spansk: El amor en los tiempos del cólera) er en roman fra 1985 av den colombianske nobelprisvinneren Gabriel García Márquez.

Romanen ble første gang utgitt på norsk i 1986, i Kjell Risviks oversettelse.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Hovedpersonene i romanen er Florentino Ariza og Fermina Daza, som forelsker seg. Et hemmelig forhold blomstrer mellom de to, ved hjelp av Ferminas tante Escolástica. De utveksler en rekke kjærlighetsbrev. Men når Ferminas far, Lorenzo Daza, oppdager dette, tvinger han datteren til å slutte å møte Florentino umiddelbart. Når hun nekter, flytter han og datteren inn hos hans avdøde kones familie i en annen by. Men Fermina og Florentino fortsetter å kommunisere via telegrafi. Men når hun endelig kommer tilbake, innser Fermina at forholdet hennes til Florentino ikke var annet enn en drøm. Hun avbryter forlovelsen med Florentino, og returnerer alle brevene hans.

En ung nasjonalhelt, Dr. Juvenal Urbino, møter Fermina og liker henne umiddelbart. Til tross for at hun først misliker Urbino, gir Fermina etter for farens overtalelse og tryggheten og rikdommen som Urbino kan tilby. Selv etter Ferminas forlovelse og ekteskap, sverger Florentino å være trofast og vente på henne. Men promiskuiteten hans tar overhånd, og innleder forhold med en rekke kvinner. Han sørger hele tiden han for at Fermina aldri skal finne ut av forholdene hans. I mellomtiden blir Fermina og Urbino gamle sammen, går gjennom lykkelige og ulykkelige år og opplever ekteskapets virkelighet.

Som en eldre mann forsøker Urbino å få kjæledyr-papegøyen sin ut av et tre. Men han faller ned fra stigen han sto på, og dør av skadene. Etter begravelsen forkynner Florentino sin kjærlighet til Fermina nok en gang, og forteller henne at han har vært trofast mot henne i alle disse årene. Til å begynne med nølende fordi hun nylig er blitt enke, kommer Fermina til å gjenkjenne Florentinos visdom og modenhet. Hun gir ham til slutt en ny mulighet, og kjærligheten deres får lov til å blomstre i alderdommen. Men de må forsøke å leve et liv sammen, etter å ha levd to liv hver for seg i over fem tiår.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ García Márquez, Gabriel (1986). Kjærlighet i koleraens tid: roman. Oslo: Gyldendal. ISBN 8205169098.