Kiva Microfunds

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kiva Microfunds
Kiva.org logo 2016.svg
Grunnlegger(e)Matt Flannery, Jessica Jackley
Type501(c)(3)-organisasjon[1]
Stiftetoktober 2005
LandUSA
HovedkontorSan Francisco
StyrelederPremal Shah
Omsetning38 603 028 dollar (2020)[2]
Ansatte109
Nettstedhttps://www.kiva.org/ (engelsk)

Kiva.org er en frivillig organisasjon som ble grunnlagt i 2005 med formålet å samle mennesker gjennom mikrolån for å redusere global fattigdom. Gjennom bruk av internett og et internasjonalt nettverk av mikrofinansinstitusjoner lar Kiva enkeltpersoner låne ut ned til 25 amerikanske dollar (ca. 245 norske kroner per 2022) for å hjelpe til med å finansiere småbedrifter eid og drevet av personer fra lavinntektsgrupper rundt omkring i verden. Rundt 82 % av lånene er gått til kvinner eller kvinnedrevne prosjekter i løpet av årene.[3]

Per 2022 forvaltet Kiva lån til 4,3 millioner personer og grupper i 77 land fra 2,1 million långivere. Ialt hadde organisasjonen på dette tidspunktet formidlet lån i en høyde på over 17,5 milliarder kroner.[4]

Lån gjennom Kiva gir 0 % renter til utlånerne (med unntak av valutaendringer ved innløsning av utlånskapital), og Kiva selv krever ikke rente fra låntagerne. Låntagerne betaler renter til de lokale mikrofinansinstitusjonene som administrerer enkeltlånene,[5] men Kiva.org hevder å holde øye med hvor høye renter som blir innkrevet, og at organisasjonen ikke vil samarbeide med institusjoner som krever unødig høye renter. Kiva-låntagerne hadde per 2022 en historisk tilbakebetalingsrate på over 96 %.[6]

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

Kiva lar mikrofinansinstitusjoner i hele verden avertere profiler av kvalifiserte lokale entreprenører på Internettsidene deres. Utlånerne er hvem som helst som har et kredittkort eller en PayPal-konto. Utlånerne leser profilene på nettsidene til Kiva og bestemmer seg for én eller flere entreprenører de ønsker å finansiere deler av lånet til. Kiva samler inn lånekapitalen fra disse individuelle utlånerne og overfører lånekapitalen til mikrofinanspartnerne sine, de såkalte feltpartnarene, som i sin tur distribuerer pengene ut til entreprenørene og administrerer lånene. Etter hvert som lånet blir tilbakebetalt av entreprenøren, overfører feltpartnerne pengene tilbake til Kiva. Når delbetalingene er betalt av låntager, kan Kiva-utlånerne velge om de vil trekke kapitalen tilbake igjen, gi de som gave til stiftelsen Kiva eller låne de ut igjen til en annen entreprenør.

PayPal tar ikke gebyr for Kiva-transaksjoner. Kiva distribuerer 100 % av lånet til entreprenøren. Utlånerne mottar ikke rente eller annen profitt enn eventuell valutadifferanse ved tilbaketrekking av kapital. Feltpartnerne som administrerer lånet tar renter fra entreprenøren.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Kiva ble i 2006 kåret blant de beste ideer av the New York Times Magazine. På litt over ett år vokste Kiva til å bli det mest trafikkerte nettstedet i mikrofinans med over 35 000 långivere som hadde generert mer enn tre millioner dollar i lån til tusener av entreprenører i mer enn 25 utviklingsland. Kiva er organisert og styrt av profesjonelle folk med bakgrunn i mikrofinans og konsumentadferd på internet.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Med base i Silicon Valley i USA drives Kiva av et lag bakgrunn fra mikrofinans i blant annet Uganda, India og Tanzania med teknologi fra blant andre eBay/PayPal, TiVo, Google og MySpace. Kiva er en såkalt 501c3 non profit-organisasjon.

Utlånslag[rediger | rediger kilde]

Kiva gir utlånere mulighet til å låne ut penger sammen i et lag. Lagene opprettes av brukere, og det finnes en rekke forskjellige lag. Långiverne kan melde seg på flere lag om de ønsker det, og «dedisere» enkeltlån til et av dem. Det har ingen praktiske konsekvenser for selve lånet hvilket lag man plasserer det i.

Kiva i Norge[rediger | rediger kilde]

Noen utlånere fra Norge har samlet seg i et eget lag.

Det norske utlånslaget «Norway» hadde per mai 2022 rundt 2 700 medlemmer som hadde ytt rundt 50 millioner kroner i lån til drøyt171 000 mottagere. Det plasserte laget på syvende plass i samlet lånesum gjennom tidene, bare overgått av Trolltech-stiftelsen med nærmere 52 millioner. Ialt var over 200 lag innmeldt fra Norge.[7]

Noen norske bedrifter støtter Kiva, og cashback-tjenesten KickBack.no, som er deleid mediahuset Schibsted, har gjort det mulig å veksle inn opptjent cashback i lån hos Kiva.[8] Ved å handle via KickBack.no kan brukere få tilbake penger som de deretter kan låne ut gjennom Kiva.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.charitynavigator.org/ein/710992446; besøksdato: 4. februar 2022.
  2. ^ https://www.charitynavigator.org/ein/710992446; besøksdato: 4. februar 2022; Charity Navigator ID: 12978.
  3. ^ «Annual Report» (PDF) (engelsk). Kiva. 2021. Arkivert (PDF) fra originalen 20. januar 2022. Besøkt 17. juni 2022. 
  4. ^ «Kiva by the numbers» (engelsk). Kiva.org. 18. mai 2022. Besøkt 18. mai 2022. 
  5. ^ http://www.kiva.org/about/faq/#Do_Kivas_partners_charge_interest_to Arkivert 6. oktober 2008 hos Wayback Machine.
  6. ^ «The risks of lending» (engelsk). Kiva.org. 29. mars 2022. Arkivert fra originalen 18. mai 2022. Besøkt 18. mai 2022. 
  7. ^ «Norway» (engelsk). Kiva.org. 18. mai 2022. Arkivert fra originalen 18. mai 2022. Besøkt 18. mai 2022. 
  8. ^ Kiva hos KickBack

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]