Kiva Microfunds

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kiva.org er en frivillig organisasjon som har som mål å samle mennesker gjennom lån for å redusere global fattigdom. Gjennom bruk av Internett og et verdsomspennende nettverk av mikrofinansinstitusjoner lar Kiva enkeltpersoner låne ut ned til 25 amerikanske dollar (ca. 150 norske kroner) for å hjelpe til med å finansiere småbedrifter eid og drevet av personer fra lavinntektsgrupper rundt omkring i verden.

Lån gjennom Kiva gir 0 % renter til utlånerne (med unntak av valutaendringer ved innløsning av utlånskapital), og Kiva selv krever ikke rente fra lånetakerne. Lånetakerne betaler renter til de lokale mikrofinansinstitusjonene som administrerer enkeltlånene,[1] men Kiva.org hevder at de holder øye med hvor mye renter som blir krevet og at de ikke vil samarbeide med institusjoner som krev urettferdige eller unødig høye renter. Kiva-låntakerne har en historisk tilbakebetalingsrate på 98,99 %.[2]

Hvordan virker det?[rediger | rediger kilde]

Kiva lar mikrofinansinstitusjoner i hele verden avertere profiler av kvalifiserte lokale entreprenører på Internettsidene deres. Utlånerne er hvem som helst som har et kredittkort eller en PayPal-konto. Kiva FAQ Utlånerne leser profilene på nettsidene til Kiva og bestemmer seg for én eller flere entreprenører de ønsker å finansiere deler av lånet til. Kiva samler inn lånekapitalen fra disse individuelle utlånerne og overfører lånekapitalen til mikrofinanspartnerne sine, de såkalte feltpartnarene, som i sin tur distribuerer pengene ut til entreprenørene og administrerer lånene. Etter hvert som lånet blir tilbakebetalt av entreprenøren, overfører feltpartnerne pengene tilbake til Kiva. Når delbetalingene er betalt av lånetaker, kan Kiva-utlånerne velge om de vil trekke kapitalen tilbake igjen, gi de som gave til stiftelsen Kiva eller låne de ut igjen til en annen entreprenør.

PayPal tar ikke gebyr for Kiva-transaksjoner.Kiva FAQ Kiva distribuerer 100 % av lånet til entreprenøren. Utlånerne mottar ikke rente eller annen profitt enn eventuell valutadifferanse ved tilbaketrekking av kapital. Feltpartnerne som administrerer lånet tar renter fra entreprenøren.

Begynnelsen[rediger | rediger kilde]

Kiva ble i 2006 kåret blant de beste ideer av the New York Times Magazine. På litt over ett år vokste Kiva raskt til å bli det mest traffikkerte nettstedet i mikrofinans med over 35 000 interne långivere som hadde generert mer enn 3 millioner dollar i lån til tusener av entreprenører i mer enn 25 utviklingsland. Alle lån har hittil hatt en tilbakebetalingrate på 98,99 %. Kiva er organisert og styrt av profesjonelle folk med bakgrunn i mikrofinans og konsumentatferd på internet.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Med base i Silicon Valley i USA drives Kiva av et lag med erfaring i mikrofinans fra blant annet (Uganda, India, Tanzania, etc) med teknologi fra blant andre (eBay/PayPal, TiVo, Google, MySpace). Kiva er et såkalt 501c3 non profit og forventer å være selvfinansierende ved utløpet av 2008.

Utlånslag[rediger | rediger kilde]

Kiva gir utlånere mulighet til å låne ut penger sammen i et lag. Lagene opprettes av brukere og det finnes en rekke forskjellige lag. Utlånere fra Norge har samlet seg i et eget lag[3].

Kiva i Norge[rediger | rediger kilde]

Det finnes ingen oversikt over antallet norske medlemmer på Kiva eller utbredelsen av Kiva i Norge, men det norske utlånslaget [4] er på 10.-plass[5] over utlånslag på Kiva. Laget Nerdfighters [6] er startet av en nordmann og er det 8. største utlånslaget på Kiva med mer enn 40 000 medlemmer.

Få norske bedrifter har støttet opp om Kiva, men cashback-tjenesten KickBack.no, som er deleid av norges største mediahus Schibsted, har gjort det mulig å veksle ut opptjent cashback i lån hos Kiva [7]. Ved å handle via KickBack.no kan brukere få tilbake penger som de deretter kan låne ut gjennom Kiva.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]