Hopp til innhold

Kirkelandet kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kirkelandet kirke
OmrådeKristiansund
BispedømmeMøre
FellesrådKristiansund
SognKristiansund
Byggeår1964
KirkegårdJa
Arkitektur
ArkitektOdd Østbye
TeknikkMur
Kirkerommet
Plasser550
Beliggenhet
Kart
Kirkelandet kirke
63°06′52″N 7°43′33″Ø
Kirkelandet kirke på Commons

Kirkelandet kirke er en kirke i Kristiansund, reist i 1964. Kirken ligger ved Langveien på øya Kirkelandet. Den er en del av Den norske kirke og er prostikirke i Ytre Nordmøre prosti i Møre bispedømme. Bygget omtales som Norges første moderne kirkebygg og var komplisert å bygge.[1]

Den tidligere kirken brant etter tysk bombing i 1940.[2]

Bygningen

[rediger | rediger kilde]

Kirken regnes som det første virkelige moderne kirkebygg i Norge.[1] Arkitekt Odd Østbye har gitt bygget en form som bryter totalt med tradisjonell kirkearkitektur. Den arkitektoniske idéen bak Kirkelandet kirke er «Bergkrystall i roser», dvs. at kirken skal skinne som en lysende krystall blant rosene i vestskråningen.

Bygget har mange skrå veggflater som gjorde bygget vanskelig å reise.[1]

Kirkelandet kirke står på Riksantikvarens liste over verneverdige kirker i nasjonal klasse.

Interiør

[rediger | rediger kilde]
Interiørbilde

Kunstneren Gunnar S. Gundersen har stått for den innvendige dekorasjonen, blant annet glassmaleriet som bidrar til den spesielle belysningen bak altertavlen. Altertavlen er 30 meter høy.[1] Alterstaker og alterkalk fra 1964 er designet av Grete Prytz Kittelsen og produsert av J. Tostrup i sterlingsølv.[3]

Kirken ble nominert som Møre og Romsdals bidrag til Århundrets byggverk 1905–2005, en kåring i regi av bladet Byggeindustrien.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c d NRK (16. juni 2024). «Norges første moderne kirke var ikke lett å bygge: – Ikke alle trodde det var mulig». NRK. Besøkt 17. juni 2024. 
  2. ^ Kirklandet kirke (Kristiansund kommune)
  3. ^ Kittelsen, Grete Prytz (1917-2010) (2008). Grete Prytz Kittelsen: emalje - design. Oslo: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. ISBN 9788205376533. 

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]