Kirill Razumovskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kirill Razumovskij

Grev Kirill Grigorjevitsj Razumovskij, (russisk: Кирилл Григорьевич Разумовский, ukrainsk Кирило Григорович Розумовський - Kyrylo Hryhorovytsj Rozumovskyj, født 18. marsjul./ 29. mars 1728greg. i Kozelets i Russland, død 3. januarjul./ 15. januar 1803greg. i Baturyn) var en ukrainsk hetman og russisk generalfeltmarskalk. Han ble utnevnt til president for det russiske vitenskapsakademiet da han nettopp var blitt 18 år gammel. Dette var på grunn av påvirkningen fra hans bror, Aleksej Grigorjevitsj Razumovskij.

I 1750, ble han hetman for de ukrainske kosakker. Han tjente som hetman til 1764. Razumovskij valgte Hlukhiv og Baturyn som steder for hetmanens residens, og fikk oppført overdådige barokke palasser. Den keiserlige arkitekten bak palassene var Andrej Kvasov. Razumovskij planla også å åpne et ukrainsk universitet i Baturyn.

Katarina den store, som han helhjertet støttet under hennes ektemanns herredømme, gjorde ham til feltmarskalk, selv om han aldri deltok i et slag. Til tross for dette, ble hun snart skuffet. Hun likte ikke hans idé om å gjøre hetmanskap til et arvelig embede, og opphevet hans status som feltmarskalk.

Kirill hadde flere sønner, av hvem grev Aleksej Kirillovitsj (1748–1822) var utdanningsminister i 1810-16, og prins Andrej Kirillovitsj (1752–1836) var russisk ambassadør i Wien.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]